Десетки хиляди участваха във феминистка демонстрация в Мадрид

Десетки хиляди души участваха във феминистка демонстрация снощи в испанската столица Мадрид, предаде Франс прес.

Демонстрантите протестираха срещу насилието над жените. Демонстрацията бе организирана след присъда срещу петима мъже, изнасилили преди две години 18-годишно момиче в Памплона, които обаче не бяха обвинени в изнасилване, а в по-леки престъпления от сексуално естество и получиха всеки един от тях по девет години затвор.

"Дори сама и пияна, искам да си стигна у дома", скандираха вчера демонстрантите. "Улиците са наши и през нощта", се четеше на един от плакатите в началото на протестното шествие в Мадрид, потеглило от министерството на равноправието и приключило пред сградата на Върховния съд.

Според организаторите на демонстрацията от асоциацията Феминистко движение в протеста са участвали 50 000 души.

На 26 април в Памплона в Навара бе произнесено спорното съдебно решение, породило възмущение у испанците. Пет мъже на възраст между 27 и 29 години, сред които и член на Гражданската гвардия и бивш военен, бяха обвинения, че са изнасилили 18-годишна жителка на Мадрид през лятото на 2016 г. по време на празника на Сан Фермин.

Петимата не бяха обвинени в изнасилване, а в сексуално посегателство, а в съда жертвата трябваше да се оправдава защо не е оказала съпротива. Петимата насилници освен това заснели посегателството и дори се хвалили пред познати с него. Защитата им твърдеше, че жертвата, която е била пияна, е била съгласна с оргията, защото на записите от насилието, не се виждало никъде тя да казва "не".

Заради породения скандал случаят ще бъде преразгледан, а консервативното правителство на Мариано Рахой обяви, че ще проучи промяна на Наказателния кодекс.

Политически партии, феминистки асоциации и медиите се възмутиха, че комисията, която ще проучва възможността за промяна в Наказателния кодекс, е съставена само от мъже. Ето защо вчера вечерта съставът й бе променен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа