Десетокласници правят въстановка на съдебен процес в Пловдив

unnamed-2Десетокласници от Профилираната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив бяха днес специални гости на Окръжния съд в града под тепетата, където участваха във въстановка на съдебен процес.  С тази инициатива  приключи провеждането на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2016/2017 г. В осъществяването й участваха магистрати от Окръжен съд – Пловдив, прокурори от  Окръжна прокуратура и представители на Регионално управление на образованието (РУО). Учениците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели и обвиняем. На финала на симулативния съдебен процес съставът произнесе „присъда“ по казус, свързан с държане на наркотично вещество с цел разпространение. „Вече съм избрала да уча право, насочила съм се към професията на адвокат, а участието в подготовката на този процес ме мотивира допълнително“, заяви десетокласничката Ивелина Матева, която бе в ролята на вещо лице.

Председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов връчиха грамоти на всички ученици, участвали във възстановката на съдебен процес.

Образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” стартира на 15  ноември 2016 г. През първия и втория учебен срок съдии и прокурори в час на класа обучиха  ученици от десетите гласове на Профилирана хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” в Пловдив. Застъпените в това обучение теми през първия срок бяха свързани с трафика на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата им, детското насилие и хулиганските прояви, децата и компютърните престъпления. Представени бяха професиите съдия, прокурор и следовател, както и принципът на разделение на властите, функциите и структурата на съдебната власт.  През втората половина на учебната година учениците бяха запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това бяха  разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как подрастващите могат  да защитят правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защитата на техните права и съдебните институции.

През втората половина на учебната година учениците бяха запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това бяха  разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как подрастващите могат  да защитят правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защитата на техните права и съдебните институции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.