Десетте примера на надеждата

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates his goal during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) football match Barcelona vs Getafe at the Camp Nou stadium in Barcelona on January 8, 2014. AFP PHOTO / JOSEP LAGO

Европейският футбол помни 10 знаменити реванша, които доказват, че всякакви чудеса са възможни. Така "Барселона" има право да се надява на своя шанс в реванша срещу "Пари Сен Жермен", след като загуби с 0:4 на "Парк де Пренс". Ето мачовете, които могат да дадат криле на каталунците.

"Реал" - "Дарби Каунти" 1975 г. (1:4, 5:1)

Чарли Джордж прави хеттрик при домакинската победа на "овните" с 4:1. На реванша "Дарби" отива два дни по-рано и футболистите тръгват на разходка за снимки. Пред 120 000 души на "Бернабеу" обаче "Реал" побеждава с 5:1.

"Партизан" - КПР 1984 (2:6, 4:0)

Първият мач в Англия се играе на "Хайбъри" заради изкуствения терен на "Лофтус Роуд", стадиона на КПР. А в Белград треньорът на англичаните Алън Мълъри казал на отбора си след 0:4 да се... стяга за продължение. Той явно не знаел за правилото „гол на чужд терен“.

"Мец" - "Барселона" 1984 (2:4, 4:1)

След победата във Франция с 4:2 звездата на "Барса" германецът Бернд Шустер предложил хамон на всеки от съперниците "за подаръците в мача". Нито един френски журналист не отива на реванша. "Мец" прави чудото на "Камп Ноу", а вратарят Мишел Етор питал на висок глас: "Къде ми е хамонът?"

"Байер" (Юрдинген) - "Динамо" (Дрезден) 1986 (0:2, 7:3)

В четвъртфинала между отбори от ГДР и ФРГ от Щази обявяват, че са във финалната четворка. След реванша, в който "Динамо" пуска 6 гола за 30 минути, нападателят Франк Липман имигрира. А треньорът Клаус Замер е наречен "срамът на нацията".

"Байер" (Леверкузен) - "Еспаньол" 1988 (0:3, 3:0, 3:2 след дузпи)

Това е финал за купата на УЕФА, който все още се играе в два мача. "Еспаньол" се чувства шампион след 3:0 у дома. На реванша до 57-ата минута резултатът е 0:0. Фалко Гьоц и кореецът Бум Кун Ча обръщат резултата и пращат финала в дузпите. Мачът е известен като Гробницата от Леверкузен. "Аспирините" и до днес са единственият тим, спечелил евротурнир, който не е бил шампион.

"Одензе" - "Реал" 1994 г. (2:3, 2:0)

Само веднъж "Реал" губи в евротурнирите след победа като гост в първия мач. Само 30 000 души отиват на реванша на "Бернабеу". Датският "Одензе" прави подвига в Мадрид, а приключението завършва на четвъртфинал срещу "Парма".

"Аякс" - "Панатинайкос" 1996 г. (0:1, 3:0)

77 000 души изпълват стадиона в Атина в очакване за класиране на финал в турнира на шампионите след 1:0 като гост. Младият тим на "Аякс" и Луис ван Гаал обаче печели с 3:0 и става първият в ерата на Шампионската лига, който обръща резултат след загуба у дома. Впоследствие холандците загубиха финала от "Ювентус" с дузпи.

"Депортиво" - "Милан" 2004 г. (1:4, 4:0)

"За първи и единствен път в живота си помислих, че съперниците ми са взели нещо нередно", каза Андреа Пирло, тогава звезда на "Милан". "Росонерите" спечелиха с 4:1 у дома и загубиха с 0:4 в Испания. А тогавашният треньор на "Депортиво" Хавиер Ирурета спазва обещанието си да извърви 40 километра пеш, за да се помоли в прочутата катедрала в Сантяго де Компостела.

"Монако" - "Реал" 2004 г. (2:4, 3:1)

Предишното лято "Реал" изпраща Фернандо Мориентес в княжеството. Но с екипа на "Монако" испанецът вкарва за 2:4 в Мадрид, а после за 3:1 на стадион "Луи II".

"Интер" - "Байерн" 2011 г. (0:1, 3:2)

Девет месеца по-рано, през 2010-а, "Интер" печели финала на Шампионската лига срещу "Байерн". Но на 1/8-финала следващия сезон губи с 0:1 у дома. След това италианците стават единственият тим в ерата на Шампионската лига, който отстранява съперник след поражение на свой терен - 3:2. След това "Интер" отпада от "Шалке" с общ резултат 3:7. А германците завършват на 35 т. зад бъдещия шампион в Бундеслигата - "Борусия" (Дортмунд).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят