Десет инспектори обвинени за подкупи

Един от задържаните е съпруг на спец­прокурорка, но не е имало теч на информация

Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са обвинени за участие в организирана престъпна група, която е вземала подкупи от транспортни фирми, за да не налагат глоби. Това обявиха на пресконференция спецпрокурор №1 Иван Гешев, заместничката му и говорителка на спецпрокуратурата Даниела Начева и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Инспекторите са работели в екипи по двама за срок от 1 месец, след което се прегрупирали. Те изпращали известия на транспортните фирми за предстоящи проверки и изисквали документи. При проверките констатирали нарушения, за които трябвало да наложат глоби в размер на 3000 до 5000 лв. за всяко. Вместо това те санкционирали за възможно най-леките нарушения, като например изтекли срокове на годишен технически преглед. Налагали минималната санкция от 200 лева. Така фирмите били принудени и притискани заедно с документите за проверката да носят и плик с пари, като всяка е давала по около 300 евро.

Имало случаи, в които самите инспектори са преправяли документи, така че на фирмата да бъде наложена най-леката санкция. Сумите били разпределяни между инспекторите. Повечето от фирмите били с управители чужденци, които упълномощавали счетоводители. Те от своя страна плащали подкупите, обясниха разследващите.

Прокурор Начева разказа и за случай, в който управител на фирма отказал да даде подкуп, но въпреки това счетоводителят е преценил, че е по-добре да плати, вместо фирмата да фалира. Средно на ден инспекторите прибирали по 1200 евро. Разследването е започнало през ноември м.г., но има данни, че групата е работила от началото на 2017 г. Над 100 служители от МВР са участвали вчера в акцията по задържането на инспекторите, обяви Ивайло Спиридонов и добави, че по разследването са използвани всички възможни СРС-та. Един от обвинените инспектори от ДАИ е съпруг на прокурорка от специализираната прокуратура. “Колежката е в отпуск. Няма изтичане на информация, което означава, че си вършим правилно работата”, коментира Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право