Десет спорта в спор за №1 на 2017 г.

Вече са ясни десетимата най-добри спортисти на България за 2017 г. Организаторите на допитването за „Спортист на годината“ от „Нове холдинг“ обявиха отличниците в родния спорт за последните 12 месеца. Те бяха определени след гласуване, в което участваха 145 журналисти. Десетимата (по азбучен ред) са Александър Везенков (баскетбол), Антъни Иванов (плуване), Боян Петров (алпинизъм), Владимир Илиев (биатлон), Владимир Далаклиев (таекуондо), Григор Димитров (тенис), Даниел Асенов (бокс), Невяна Владинова (художествена гимнастика), Радослав Янков (сноуборд), Тихомир Иванов (лека атлетика). Любопитно е, че в иначе не много успешната година за родния спорт в челната десетка има представители на десет различни спорта. За пръв път от 2004-а няма борец.

Като фаворит №1 за званието се очертава Григор Димитров, който вече веднъж бе избиран за най-добър (през 2014-а). Тогава обаче асът не пристигна за церемонията, а вместо него на сцената се появи холограма. Организаторите се надяват този път Гришо да уважи събитието, но все още няма потвърждение от негова страна.

През годината тенисистът спечели 4 титли, включително една от сериите „Мастърс“ (в Синсинати) и от АТП финалите в Лондон в края на сезона. Хасковлията завърши годината на 3-о място в ранглистата – рекорд в историята на българския тенис. Единствено Мануела Малеева е стигала до такова класиране (февруари 1985-а), но не е финиширала сезона на същата позиция.

Другата сериозна кандидатура е на сноубордиста Радослав Янков, който завърши втори в генералното класиране в паралелните дисциплини за Световната купа и взе малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом. През годината и двамата зарадваха българската публика с победи у дома, при това в разстояние на няколко дни. На 3 февруари Янков спечели първия старт в Банско (ПГС), а на 12-и Димитров триумфира с титлата на „София Оупън“ в „Арена Армеец“.

Само 3 пък са спортовете, представени в топ 5 за „отбор на годината“. Волейболът участва с три тима – националният отбор за жени до 23 г. (бронзов медал от световното първенство в Словения), националният отбор за жени (класирал се за световното първенство догодина) и женският първенец „Марица“ (Пловдив), който намери място в групите на Шампионската лига. В петицата е и футболният „Лудогорец“, който за 6-и пореден път спечели титлата в Първа лига и премина груповата фаза на Лига Европа. Фаворит обаче е националният ансамбъл по художествена гимнастика, който направи суперуспешна година в обновения си състав и завърши със сребърни медали в многобоя на световното първенство в Пезаро (Италия).

В категорията „спортист с увреждания“ пък в топ 5 попаднаха Ася Бурова (канадска борба), Денислав Коджабашев (тенис на маса), Иван Стоилов (борба класически стил), Радослав Златанов (лека атлетика) и Ружди Ружди (лека атлетика).

Къде ще отидат наградите ще стане ясно едва на стилна церемония на 19 декември. Тя е от 20,30 часа в „Рейнбоу Плаза“, организирана е от „Нове АД Холдинг“, а официални спонсори са „Еврофутбол“ и „Мтел“. За пръв път водещи ще бъдат две дами – спортът ще бъде представен от последната ни олимпийската шампионка в леката атлетика Тереза Маринова, а шоубизнесът от поп звездата Люси Дяковска. На сцената ще им партнират Brazz VilliDJ – най-популярният брас колектив в България – изтъкнати и международно признати музиканти, под ръководството на Вили Стоянов и Михаил Йосифов. Освен тях на сцената ще се изявят и родните поп звезди Поли Генова, Михаела Филева и Кристиян Костов със специално аранжирани за събитието изпълнения. По случай юбилейното издание на анкетата, тазгодишната церемония ще бъде посветена не само на постиженията на спортистите, но и на техните семейства – неразделната част от всеки постигнат успех на наградените. За тези, които нямат възможност да присъстват на живо шоуто ще бъде излъчено на живо по БНТ, БНТ HD и Дарик радио.

 

 

Оспорвана битка при треньорите в анкетата на "Труд"

 

Незапомнено оспорвана е конкуренцията в 34-ата анкета на в. „Труд“ за Треньор на годината. 43 редакции гласуваха в допитването и определиха петимата най-добри в професията за 2017-а. Ппо азбучен ред това са Антонина Зетова (волейбол), Весела Димитрова (художествена гимнастика), Георги Атанасов (сноуборд), Дани Валверду (тенис) и Станимир Стоилов (футбол).

Зетова бе начело на националния отбор за жени до 23 г., който спечели бронз от световното първенство в Словения, а Димитрова пък изведе новите „златни момичета“ до второто място в света в Пезаро.

Георги Атанасов и Дани Валверду стоят зад успехите на най-изявените ни индивидуални спортисти пред годината – Радослав Янков и Григор Димитров. Стоилов пък е вторият представител на Цар Футбол сред номинираните във всички категории. Начело на казахстанския „Астана“ той спечели четвърта поредна титла в местното първенство, класира тима в груповата фаза на Лига Европа, където отборът му зае второ място и си осигури участие в елиминациите на втория по сила клубен турнир в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт