Десислава Атанасова: Думите на Антон Тодоров не са заплаха за свободата на словото

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви пред БНТ, че  думите на Антон Тодоров не са заплаха за свободата на словото, но държанието му е било провокативно. Тя допълни, че парламентарната група на ГЕРБ не е взела единодушно решение как да се гласува за оставката на Антон Тодоров и че всеки един депутат от партията ще гласува в пленарната зала по собствената си съвест.

Десислава Атанасова заяви, че мненията в групата на ГЕРБ са били в няколко посоки, но заяви, че никой не счита изказването на Антон Тодоров към журналиста от „Нова телевизия“ като заплаха към свободата на словото или към самия журналист. Тя подчерта, че е важно както за политици, така и за журналисти, да спазват определени стандарти на работа.

"В началото говорих за стандарти, за това, че често и политици, и журналисти, и хора, нарекли себе си журналисти, си позволяват какво ли не. На тази тема трябва да сложим точка в контекста на единственото число Антон Тодоров и съответния журналист срещу него. Трябва да говорим за глобалните проблеми и тук нямаме проблем по отношение на свободата на словото. Глобалният въпрос провокира и спомени. Кой може да отрече, че всеки може да каже и да напише всичко? Михаил Миков в обръщение към нацията размаха пръст на националните медии как да отразяват протеста", заяви Десислава Атанасова.

Десислава Атанасова заяви, че не трябва да се забравя контекста на разговора около Антон Тодоров - как ще се изхарчат милиард и половина лева от парите на българските данъкоплатци. Тя допълни, че трудно може да се прави паралел между оставките на Антон Тодоров и Делян Добрев, тъй като последният е сред първите депутати на ГЕРБ и подкрепата за него от партийните структури е била по-силна.

"Затова подкрепата от партийните структури беше очевидна, колкото и колегите от опозицията да принизяват нещата. Това беше инцидентна проверка. Тодоров е от гражданската квота на ГЕРБ, но щом е в нашата парламентарна група, сме длъжни да имаме реакция спрямо собствените ни стандарти за морал и отношения в политиката и извън нея. Той задава друг стандарт с оставката си - от тук нататък всеки, който си позволи да реагира така, следва да подава оставка", допълни Атанасова.

Тя подчерта, че никой от групата на ГЕРБ не се е опитвал да саботира провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност, обвинение за което имаше от страна на БСП.

"Не съм присъствала, но вярвам на тези хора и на думите на премиера, а и там са присъствали 20 човека, които могат да потвърдят какво се е случило там. Не може да се манипулира общественото мнение по този начин. Забелязвам, че БСП, а и не само, ползват определения от военната или музикалната терминология ,но не се ползват на място. Няма войни и битки. Трябва да има институционално уважение", заяви Десислава Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че партията не разкрива т.нар. „роднински назначения“ от страна на БСП, защото не иска да принизява дебата до подобно ниво.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика