Десислава Генчева е била тийнейджърка край морето

 

Десислава Генчева е възпитаник на бургаската английска гимназия “Гео Милев”. Тя е учила в елитното училище до 9-и клас, а после се е преместила.

Баща й е бил военен и вероятно по тази причина семейството е пътувало, предполагат преподавателите й.
“Запазен е картон при нас, който указва, че след девети клас се е преместила”, каза директорката на гимназията Милена Андонова.

Съученички на Десислава Генчева обаче си спомнят за нея като за много емоционално и чаровно момиче. Била е в “д” клас.

Тийнейджърските години на Генчева са минали край морето, а това означава само едно – че то е в сърцето й и тя не може да не е романтичен и артистичен човек.

Въпреки че оттогава – откакто е била “подготве” и до девети клас, са минали много випуски, учителки от гимназията си спомнят за нея като за скромна и добра ученичка.

Възпитаници на Английската гимназия в Бургас са и две министърки от последното правителство на Бойко Борисов – Евелина Василева и Зорница Русинова. В същото училище са учили и днешни депутати, бизнесмени, преводачи, поети…Изобщо гимназията минава за школа на хора, които стават ерудити и професионалисти.

“Радваме се, че първата дама е учила тук, в нашата гимназия”, споделят преподаватели. По думите им, въпреки че се е преместила, през най-важните години на езиковото обучение е била именно при тях, в “Гео Милев”.

По време на кампанията, когато придружаваше съпруга си генерал Радев, Десислава Генчева сподели, че Бургас много се е променил. “Явно отдавна не беше идвала. Сигурно семейството й преди много време се е изнесло от града”, коментираха източници от БСП.

Макар че са били наблизо един до друг- тя в Английската, а генералът в авиобаза “Равнец”, познанството им не е завързано край морето.

В бургаското село Равнец, където генералът е служил в периода от 1986 до 1999 г., не са виждали красивата първа дама и не знаят нищо за нея.

“Много искаме да дойде тук за по-дълго, да я видим, да й разкажем за славните времена на Равнец”, коментират местните жители. И си спомнят за прословутите открити летателни дни, когато от близо и далеч се стичаха хора, за да гледат лупингите на военните самолети.

От 2001-ва военното летище до село Равнец е закрито, сега има идея то да се превърне в бизнес парк.
Военното летище на Равнец пази своята история, макар и да затвори небето си преди 15 години. Тук на 29 септември 1994 г. при изпълнение на тренировъчен полет – пилотаж на малка и пределно малка височина със самолет МиГ-29, загина командирът на авиобазата подп. Иван Даев, прекрасен човек, баща на три деца, припомнят местните хора. Всички те си спомнят за него и за летците с най-топли чувства. По време на разцвета на аеропорта военните живеели в “Городока”- блокчета, построени за тях в селото. Било наистина неповторимо време на романтика, доверие, славни години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. За Бургас и хората в него само аплодисменти, за Варна не! Въпреки че около 40 год. от живота ми е във Варна, а в Бургас само около 7год. Единия град е като букет от пъстър цвят, а другия почти само от добри рози, или карамфили – едноцветни. Лошото е за Бургас е, че който порасте и литне от родното гнездо, като волна птичка, а кой ще се грижи за града…? Ето Генчева – вече е Радева, вместо да си плува в родни води, литна към София и тя, някой ще каже, женски късмет, но и с мъжете е така, остава в града корена им чисто български, понякога му липсва и управленски кадри. Впечатленията ми са такива от 70-те години на м.в. Попътен вятър Деси, ах морето… и ние си го имаме, другото е провинция!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Ма ногу е грозна тая ,бе !тоя има ли акъл !къде са мъ очите ??

 3. Ногу си е убаа бе, журналята нарочно пущат такива фотографии, за да не си урочасаме първата височайша дама. Генералшата ще се справи и в президенството, ами да пази генерала наш, ако иска да не се срами. Че прибарат ли му свирката, не се знае метална ли ще е, или ще цъфне като гербер. Хорските приказки край нямат, свикнаха с чалгата, немеят пред химна, а текста на песента – поздрав знаете ли?

 4. Г-н и Г-жа Радеви поздравяват всички папараци, клюкарчета и жълтурковци с песента : “ Оставете ни на мира“. И се пригответе за проверка на данъчните декларации…

 5. „“тя не може да не е романтичен и артистичен човек“……. романтична счетоводителка не съм срещал. Край морето израстват различни хора, срещат се и не-романтични. Тази ще си остане с манталитета на счетоводителка.

 6. Добруджанец, ти за Варна не давай акъл- те хората от давна са я нарекли Морска столица.
  Всички разбрахме, че си падаш по селца като БургаЗ и Техеран- Добрич де!
  Ако си живял в добруджанския квартал на отрепките- Владислав Варненчил- Владиславово, разбирам защо ти е такова мнението.

 7. Рени Станойкова- Папа Инокентии още през 9-ти век е признал българския език за един от четирите свещени езика, само вие явно не сте го разбрали щом пишете като сръбски антибългарин (на латиница).
  Всичко е до възпитанието и до коефициента на интелигентност.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.