Десислава Танева: Военна полиция и ветеринари влизат в кланиците за свине

Десислава Танева

Нов случай на африканска чума е потвърден във Видин

От този момент кланиците за свине ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция. Това обяви на брифинг министърът на земеделието Десислава Танева.

По-рано днес централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев във връзка с африканската чума по свинете.

"В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине. Тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност", обясни Танева.

"В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези зони не трябва да има "заден двор" - не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще го приведем също незабавно", добави земеделският министър.

Тя съобщи също, че е потвърден нов случай на африканска чума при починало прасе - в стопанство тип "заден двор" в ромската махала във Видин. Така случаите при които заразата е потвърдена стават 22 във ферми и 20 при диви свине.

По думите й, след съответната оценка, засегнатите стопани ще могат да получат между 75 и 100 процента компенсации от ЕС.

Коментари

Задължително поле