Десислава Танева: Намален е интензитетът на африканската чума

Десислава Танева

Намален е интензитетът на африканската чума, изплащаме и финансовата подкрепа за личните стопанства. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

Тя добави, че от 1 август до днес има открити само 6 нови огнища, от които само едно е в индустриална ферма. „Засегнатите са малко над 130 000 животни. Приключени са огнищата. Важно е как продължаваме напред. На чиято и територия да е попаднал този вирус, с изключение на Чехия, която е под надзор, в останалите страни не е излязъл. Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват. Започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Във всяка от тези категории в момента се разписват работни екипи в БАБХ. И в трите категории стопанства ще има разписани нови и по-високи нива на биосигурност. След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба. Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева.

Тя обясни какви ще са позитивните последствия за стопаните при изпълнение на новите мерки за сигурност: „Плюсът на стопаните е, че ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине. Сега предстои комуникацията във връзка с идващия ловен сезон. По отношение на другия вектор на разпространение и на практика резервоара на това заболяване, а именно дивата свиня. Водим активна комуникация с комисията по отношение на тези мерки. Всички окончателни решения, които ще бъдат взети, ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни“, обясни тя.

Танева припомни, че за заболяването не съществува лечение и в този смисъл то засяга абсолютно всички в обществото, които по някакъв начин имат среща с дивата или домашната свиня: и стопаните, и потребителите. „В момента комуникираме отварянето на две обучителни мерки на научни звена да се направят и информират всички стопани при какви условия могат да продължат да отглеждат домашна свиня. Изплащането на финансовата подкрепа за почистване на личните стопанства и обеззаразяване в момента всеки ден изплащаме по различен график. Изплатили сме малко над 5 милиона лева“, допълни министърът.

Коментари

Задължително поле