Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Десислава Танева: От 21 септември ще има нов одит на ЕК за мерките срещу чумата

Тези 2,9 милиона евро, които ще получим, са за превенционни мерки за африканската чума по свинете по т.н. „превенционни годишни планове 2018-2019 г“. Тоест подкрепа на Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете, подкрепа за диагностикумите, за броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони.

Това обясни министърът на земеделието Десислава Танева по БНР по повод вчерашната си среща с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел, на която стана ясно, че България ще получи 2,9 млн. евро от ЕС за борба с африканската чума по свинете. Министърът уточни, че дейностите вече са извършени, но предстоят съгласувания на техническо равнище. До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми:

„Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и по повод унищожаването на регистрираните свине в тези обекти“.

В понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си предвид новите огнища, установени след 31 юли, и тя ще е около 15 милиона евро, обясни Танева:„Комисар Андрюкайтис се ангажира в много кратък срок – до 30 дни – Комисията да излезе с решение. Това решение ни е абсолютно необходимо, тъй като от процента, с който ще съфинансира ЕК разходите на България, половината ще ги преведе авансово и ние ще можем да започнем съответните обезщетения“.

Компенсациите от близо 15 милиона не са само за индустриалните свинеферми, а за „всички, които са регистрирани и с регистрирани свине“ но: „Към настоящия момент, от 30 огнища, шест са регистрираните и шестте са индустриални ферми“.

Реално обезщетенията си свиневъдите могат да получат около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи.

На разговора с еврокомисар Витянис Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в „заден двор“, обясни Танева. Държавата ще търси помощ от ЕК за създаване на биосигурност в тях:

„Тема „незаконни стопанства“ не съществува за ЕК, не следва да има изобщо, а камо ли да говорим за обхващането им в тези превенционни планове или спешни мерки. Половината от срещата, на практика, мина в обяснения за ситуацията с личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност. Ще предложим в Превенционния план за 2020 година мерки, които са в посока биосигурност на малките стопанства. Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация. Това трябва да направим! Договорихме тези предложения да ги опишем и да ги предложим като ревизия на Превенционния план за 2020 година. БАБХ започва работа от днес по тази тема“.

Предвидените 300 лв., които държавата обеща на стопаните за дезинфекция, няма да отидат във фирми, категорична е тя:

„Това е с цел дворът на село, селският двор, да бъде прочистен от самия си стопанин, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат свине и, при репопулация, при условията на закона, с изградени минимални мерки за биосигурност, които ще бъдат дадени на областните дирекции по безопасност на храните, да се репопулира“.

Танева подчерта, че според закона в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

От 21-ви септември до 3 октомври ще има одит от Европейската комисия по отношение на мерките, които прилагаме за африканската чума по свинете, допълни Танева.

„Нямам притеснения по отношение на това, че мерките или плановете могат да бъдат отречени, по простата причина че плановете, по които се прилагат тези мерки, са одобрени от Комисията. Експертите, които бяха на посещение при нас, промениха плана по отношение на дивата свиня и там променихме мерките, които се прилагат. Има Европейска пътна карта за борба с АЧС на дива свиня и, на практика, тези мерки ни бяха наложени – по отношение на определяне на 200 квадратни километра инфектирана зона около установен случай, забрана за всякакви дейности в тези инфектирани зони, изключително и само претърсване за умрели трупове в рамките на два месеца, докато територията, на практика, се установи, че е чиста….“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.