Десподов и Неделев с еднакви показатели

Кирил Десподов и Тодор Неделев, двама от фаворитите за спечелването на приза Футболист на годината, изпращат 2018-та с почти еднакви показатели. Крилото на ЦСКА има 12 гола в Първа лига, един за националния на България и два за младежите. Асистенциите му са девет, една от тях е за „трикольорите“. Шест от головите пасове са от този сезон в Първа лига. Почти подобни са показателите и на Неделев. Капитанът на "Ботев" (Пловдив) е с 13 попадения, 12 от които за шампионата. Халфът вкара и дебютен гол за България - срещу Кипър (2:1) в Лигата на нациите. Неделев също има 8 асистенции, 6 от които през настоящата кампания.

Другият фаворит за приза е ветеранът Георги Петков. Вратарят има 18 официални срещи във всички турнири през 2018-та. В девет от тях е със „суха мрежа“. Това означава, че всеки втори двубой той не пуска гол. През настоящия сезон Петков е допуснал 5 попадения. Големият коз на стража е, че за разлика от Десподов и Неделев, спечели отличие през календарната година. Благодарение на него „Славия“ взе Купата на България във финала срещу „Левски“. „Белите“ победиха след дузпи, а Петков хвана две, както и една в редовното време.

42-годишният вратар игра в два мача за България в Лигата на нациите и по този начин счупи няколко рекорда. Той стана №1 в Европа сред най-възрастните на своя пост, пазили в официален мач на национални отбори. Петков подобри постижението на северноирландеца Елиша Скот, който записа своя рекорд през 30-те години на миналия век. Бившият страж на „Левски“ стана и най-възрастният, играл за България, а също и в Първа лига. Церемонията за Футболист на годината е в неделя.

Снимка СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ