Детегледачки за децата извън забавачките

Държавата ще плаща 18 месеца на безработни жени

Държавата ще плаща на безработни жени да работят като детегледачки на деца, които са останали без място в детските градини. Средствата ще бъдат осигурени по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Проектът стартира от 1 септември, а изискването е децата да са до 5 години. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на пресконференция, на която ведомството представи приоритетите от управленската програма в социалната сфера.

Средствата ще се отпускат в рамките на 18 месеца и ще са в размер до една минимална заплата, посочи Русинова.

Министерството затяга рестрикциите за безработните, които откажат работа. От септември тези, които са на помощи и живеят в общини с голяма безработица, вече могат да бъдат наемани и от хора, които имат нужда от помощ. Например възрастен съгражданин, който има нужда някой да му прибере дървата за огрев. Ако безработният откаже, помощите му се спират, обясни заместник-министър Ивайло Иманов. Той разясни, че самите общини ще вземат решение дали тази услуга ще се заплаща от хората или ще е безплатна.

Таванът на новоотпусканите пенсии ще отпадне от началото на 2019 г. Стажът и възрастта за пенсия ще нарастват, така, както е прието с промените през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Ведомството му ще облекчи 101 административни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България