Детската градина на Котоошу в Джулюница празнува 50-годишен юбилей

Заведението е обновено със 144 000 лв. по програма на японското правителство

Детската градина в Джулюница, която е посещавал сумо легендата Калоян Махлянов- Котоошу, навърши 50 години. Заведението, в което сумиста е прекарал първите си детски години, отпразнува с голямо тържество своя юбилей. Сградата е построена и открита през далечната 1968 година и тогава носи името „Лиляна Димитрова”. Пръв неин директор е Тотка Николова, а децата достигат в първите години до над 100. От 1979 година, вече близо 40 години, директор на детската градина е Йорданка Бонева.

Днес детската градина носи името „Сладкопойна чучулига” в чест на прочутата детска песничка, чийто автор е джулюнският поет Цоньо Калчев. Песента става и химн на детското заведение, а на знамето му е изобразен именно полетът на чучулигата. В годините на своето утвърждаване детската градина съхранява и развива традициите в българското предучилищно възпитание. Днес тя е модерно и красиво детско заведение, в което 40 деца се възпитават от четирима висококвалифицирани учители в две смесени групи. На разположение е и медицински специалист и помощен персонал. „Сладкопойна чучулига” разполага със собствена сграда на три етажа, построена по типов проект, голям озеленен двор, оборудван с площадки за игра за малките палавници.

През 2008 година по проект на Община Лясковец с финансовата помощ на Японското посолство, помещенията в сградата бяха реновирани, а обзавеждането в занималните обновено. Направен бе основен ремонт на детските санитарни възли по групи, както и на дограмата. Проектът за реконструкция и обновяване на детското заведение приключи на обща стойност 144 000 лева, като 120 000 бяха одобрени по Програмата за малки грантове на правителството на Япония за отпускане на безвъзмездна помощ за проекти на местно ниво, а останалите 24 000 лева осигури Община Лясковец. Лично японският посланик тогава Цунехару Такеда, преряза лентата на обновения детски дом, където най-прочутият в Страната на изгряващото слънце сумист е възпитаван. През 2009 година по проект „Красива България”, със съдействието на Общината, сградата на детската градина бе освежена в подходящи цветове, а покривът изцяло подновен. След тези мащабни ремонти, „Сладкопойна чучулига” се превърна, благодарение на Японското правителство и протекциите на Калоян Махлянов, благодарение на д-р Гецова и екипа за управление на проекти, в най-модерната и отлично оборудвана детска градина в региона.

Като благодарност към приноса на Калоян Махлянов – Котоошу, който има основна заслуга за получаването на дарението от Посолството на Япония, в детската градина беше оформен специален кът със снимки, проследяващи развитието на популярния сумист от първите му детски години в това заведение до кадри от последните му победи и посещенията му в общината и родното село.

Коментари

Задължително поле