Детска педагогическа стая поема момчето, убило момиче с ритник

Медсестрата в училище няма право да лекува

Четвъртокласникът от столичното 52-ро училище, който неволно уби съученичката си Габриела И. с ритник, е предаден на Детска педагогическа стая, където да се погрижат за превъзпитанието му, научи “Труд”. С него ще работят и психолози, защото той очевидно страдал от мисълта, че на 11 години е станал убиец.

Междувременно се разбра, че пострадалата от ритника му не е могла да бъде спасена от училищната медсестра, дори и тя да не е отсъствала тогава, както се разбра. Сестрите в училищата не могат да извършват манипулации, нито да им изписват лекарства, коментира пред “Дарик” Надежда Николчева, председател на Съюза на работодателите в народната просвета. По действащата от 2000 г. Наредба за здравните кабинети в учебните заведения медицинските лица се назначават на 4-часов работен ден. По думите на Николчева проблемът е, че те не принадлежат нито към здравната система, нито към учебното заведение.

Случаите на физическа агресия в училищата на България са се увеличили 3 пъти за 6 години. Само м.г. инцидентите, при които ученици и ученички са си решавали проблемите с насилие, са над 4000.

Според психолози всяко пето дете има агресивни изяви. Заплахите, юмруците и обидните думи стават обичаен начин на общуване между учещите. Понякога в саморазправите се намесват бащите и майките. Родителите на 13-годишния Мариан ударили два шамара на шестокласник, защото той тормозел сина им. Майката на Мариан няколко пъти молила за намеса директорката на училището, но не срещнала разбиране и решила проблема с бой с помощта на съпруга си.

Коментари

Задължително поле