Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

Детска педагогическа стая поема момчето, убило момиче с ритник

В 52-ро училище в София всички деца ще получат помощ от психолози.

Медсестрата в училище няма право да лекува

Четвъртокласникът от столичното 52-ро училище, който неволно уби съученичката си Габриела И. с ритник, е предаден на Детска педагогическа стая, където да се погрижат за превъзпитанието му, научи “Труд”. С него ще работят и психолози, защото той очевидно страдал от мисълта, че на 11 години е станал убиец.

Междувременно се разбра, че пострадалата от ритника му не е могла да бъде спасена от училищната медсестра, дори и тя да не е отсъствала тогава, както се разбра. Сестрите в училищата не могат да извършват манипулации, нито да им изписват лекарства, коментира пред “Дарик” Надежда Николчева, председател на Съюза на работодателите в народната просвета. По действащата от 2000 г. Наредба за здравните кабинети в учебните заведения медицинските лица се назначават на 4-часов работен ден. По думите на Николчева проблемът е, че те не принадлежат нито към здравната система, нито към учебното заведение.

Случаите на физическа агресия в училищата на България са се увеличили 3 пъти за 6 години. Само м.г. инцидентите, при които ученици и ученички са си решавали проблемите с насилие, са над 4000.

Според психолози всяко пето дете има агресивни изяви. Заплахите, юмруците и обидните думи стават обичаен начин на общуване между учещите. Понякога в саморазправите се намесват бащите и майките. Родителите на 13-годишния Мариан ударили два шамара на шестокласник, защото той тормозел сина им. Майката на Мариан няколко пъти молила за намеса директорката на училището, но не срещнала разбиране и решила проблема с бой с помощта на съпруга си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. От къде идва агресията???От филмите с насилие,от компютърните игри,от безредието в училище.Не може да стискаш в училище агресивни деца,които обиждат учители и съученици,защото,ако ги отстраниш ти НАМАЛЯВАТ парите.Наказанията са никакви,а ПОВЕдение НЯМА.Без добро поведение няма матура,а без матура НЯМА диплома!

  2. Аз не разбирам защо тогава се назначават тези медицински сестри?
    Има ли някой адекватен отговор. Те нищо не могат, нищо не знаят, нищо не разбират да вършат, идват когато си поискат и им са плаща. Защо!!?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.