Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Детските храни под пълен контрол у нас Разрешените пестициди и тежки метали в тях са по-ниски дори от тези в биопродуктите

Проверяват строго зеленчуците и плодовете в пюретата

Контролът върху производството на детските храни у нас е двойно по-голям отколкото при другите, защото са изключително рисков сектор. Това заявиха за „Труд“ инспектори от агенцията по безопасност на храните и производители. Ние проверихме кой следи за качеството на детските храни у нас, след като в Германия неизвестен мъж сложи отрова в детски пюрета и предизвика паника в страната.

У нас три фирми са лицензирани в производството на детски пюрета – “Ганчев”, “Слънчо” и “Малечко”. Проверката при фирмите за детските храни преминава на няколко нива, обясниха за “Труд” от Българската агенция по безопасност на храните. Първият контрол е още върху суровините, които влизат във фабриката. Един път самата фирма изследва всички плодове, зеленчуци, месо и зърнени култури, които ще се влагат в производството за пестициди, тежки метали и др. Последваща проверка прави и Агенцията по безопасност на храните. Изискванията към суровините, които влагаме в детските пюрета, са много по строги от тези за храните за възрастни, обясни Евелина Бетова, председател на Управителния съвет на Асоциация на търговците на стоки за детето в България. Разрешените допустими стойности на пестициди, тежки метали и добавки са много по-ниски дори от тези за биопродуктите, поясни Бетова.

Тези количества са регламентирани в Наредбата за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца. Според нея количеството на пестицидни остатъци в детските храни не трябва да надвишава 0,01 mg/kg готова за директна консумация или приготвена по указанията на производителя храна. Регламентирани са и максимално допустимите количества на витамини, минерали и микроелементи в детските храни. Описани са и пестицидите, които са забранени за употреба при отглеждането на плодовете и зеленчуците, с които се правят пюрета. Прави впечатление, че станалият известен през последните дни фипронил е сред разрешените, като остатъчната му стойност не трябва да надхвърля 0,004 mg/kg.

Друг нормативен акт, който регламентира правилата при производство на детски храни у нас, е Наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета, която засяга основно адаптираните млека.

След суровините, изследване се прави и на готовия продукт, още докато е в базата на фирмата преди да тръгне към магазините. Той се проверява един път от лаборантите на производителя, а втори път проби взимат и от Агенцията по безопасност на храните. Ако данните ни съвпаднат, няма проблем продуктът да тръгне към търговската мрежа, обясниха експерти от БАБХ. И допълниха, че има и трета проверка – когато отделни бурканчета се взимат от рафтовете в различни магазини и отново се изследват. Подобен е и контролът върху вносните детски храни, които освен в държавата производител, подлежат на проби и у нас, допълниха от агенцията.

Освен на българското законодателство, детските храни отговарят на всички директиви на ЕС и Световната здравна организация, които страната ни е приела като член на съюза, допълни още Евелина Бетова.

 

650 обаждания за отровителя в Германия

Спецкомисия „Ябълка“ издирва престъпника, поискал 10 милиона евро

Ваня Енчева,
Труд, Берлин

Полицията в Германия разпространи видео запис на неидентифицирания мъж, който слага отрова в бурканчета в магазина във Фридрихсхафен.
Полицията в Германия разпространи видео запис на неидентифицирания мъж, който слага отрова в бурканчета в магазина във Фридрихсхафен.

В германската полиция са постъпили 650 телефонни обаждания до сега с данни за отровителя на храни. По случая работи спецкомисия под кодовото наименование “Ябълка” от 220 следователи.

Престъпникът е обявен за общонационално и международно издирване.

На пресконференция на силите на реда вчера беше оповестено, че усилено се издирва опасен престъпник, сложил отрова в детски храни и заплашил да отрови 20 хранителни продукта, включително за възрастни, ако не получи от концерните производители 10 милиона евро.

Полицията публикува снимки на изнудвача от стопкадри на видеозаписи в супермаркет в град Фридрихсхафен, на които се вижда как поставя бурканчета по рафтове. Гражданите, които разпознаят престъпника, бяха призовани незабавно да се обадят в полицията.

Престъпната операция по изнудването е започнала още на 16 т. м., стана ясно вчера. Изнудвачът е изпратил заплашителните си послания по имейли до хранителни концерни и до полицията. В тях той е оповестил, че ако не получи милионите, отровени детски храни и продукти за възрастни ще се появят в търговската мрежа не само в Германия, а в цяла Европа.

Засегнатите вериги са “Алди”, “Лидл”, “ДМ”, “Мюлер”, “Едека”, “Норма” , “Росман” и “Реве”.
Издирваният е извършил първия си удар в супермаркет в западногерманския град Фридрихсхафен, за което сам е уведомил силите на реда по имейл. Там той е оставил пет бурканчета с отровени пюрета за бебета. Полицията е успяла да ги открие и изземе.

Химическият анализ е показал, че те съдържат етиленгликол. Това е бистра течност със сладък вкус. 30 милилитра застрашават здравето на възрастен човек, а за бебета дозата е смъртоносна. Фаталната доза за възрастен е 100 – 150 мл. Симптомите са като при прекаляване с алкохола – гадене и повръщане.
Етиленгликолът е основна съставка на антифриза и се продава свободно на всяка бензиностанция.

 

Съвети към потребителите

Внимавайте бурканчето да е вакуумирано

02-11Внимавайте, когато купувате детски храни в бурканче, дали е добре вакуумирано, съветват експертите. Ако при бурканче капачката не е леко огъната навътре и не пукне при отваряне, изхвърлете го и не го консумирайте.

Трябва да се следи и при всички други хранителни продукти дали опаковката им е цяла, да няма дупчици по нея и да не е разкъсана. Внимавайте етикетите да не са били разлепвани и отново залепени. Когато говорим за напитки като мляко, сок или минерална вода да се проверят капачките да не са били отваряни, което лесно се установява, ако много лесно успеете да ги развъртите.

 

Д-р Светлана Цолова, експерт в отдел „Токсикология“ в Центъра по обществено здраве и анализи, пред „Труд“:

Една супена лъжица етиленгликол може да е смъртоносна за бебе

02-10Една супена лъжица етиленгликол може да е смъртоносна за бебето, заяви пред „Труд“ д-р Светлана Цолова, експерт в отдел “Токсикология” в Националния център по обществено здраве и анализи.

„Около 100 милилитра от веществото води до смърт при възрастен човек със средно тегло от 70 кг, за децата е около 30 милилитра – или около две супени лъжици, а при бебетата смъртоносната доза е една супена лъжица“, допълни тя.

По думите й етиленгликолът представлява алкохол, но се различава по това, че има допълнителна хидроксилна група. „Веществото е безцветна течност, почти без мирис, но със сладникав вкус. Съдържа се в антифриза, освен това се използва като суровина за производство на полимери. Когато се погълне и постъпи в организма, почти цялото количество преминава в кръвообращението, достига и до бъбреците, които са критичният орган, който се уврежда при отравянията с етиленгликол“, уточни доктор Цолова.

„Симптомите при натравяне наподобяват алкохолно опиянение – виене на свят, гадене, главоболие, а след 12 до 24 часа от поглъщането се наблюдава ускорен пулс и ускорено дишане“, допълни тя. Антидотът на отровата е обикновен алкохол.

 

Търговските вериги:

Няма заплаха за България

02-10-1На този етап няма информация, конкретни данни и сигнал за подобен случай и няма основание за притеснение в България, коментираха за “Труд” от “Лидл”. На въпрос дали предвиждат да въведат допълнително видеонаблюдение от компанията отговориха, че имат 24-часово видеонаблюдение вътре в магазините и отвън, което е напълно достатъчно.

Имаме постоянно видеонаблюдение и охрана, като камерите в магазините се следят непрекъснато, отговориха и от “Била България”. Компанията работи само с местни производители и доставчици на детски храни и няма директен внос от REWE Германия, съобщиха в свое становище от компанията.

“От МВР потвърдиха, че у нас не са постъпвали данни за бебешки пюрета с отрова и няма причина за тревога сред клиентите. При нужда от допълнителна информация можете да се обърнете към МВР и компетентните органи”, се казва в становище на търговската верига.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Правилно! Всичко трябва да се проверява. Особено ако е от немски фирми. Да не забравяме отровеното мляко хумана в една полуевропейска държава.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.