Детски стенописи красят коридорите на варненско училище

Азбучен графит пази фасадата на СУ „Св. Климент Охридски“ от грозни драсканици

Красиви стенописи, изрисувани не от художници, а от деца, красят коридорите на централното варненско училище СУ "Климент Охридски". От 9 години по стените му оживяват различни творчески проекти, родени от въображението на възпитаниците на специализираните паралелки с разширена подготовка по изобразително изкуство и техните преподаватели.

Най-новият стенопис бе завършен дни преди началото на учебната година от малки художници от началния курс. На втория етаж върху близо 15 кв. м те изрисуваха уникална карта на България с 38 застрашени от изчезване животни и растения. Част от "оживелите" в стенописа бозайници, земноводни, влечуги, риби и растения децата са виждали само в енциклопедиите и по интернет, но с упорит труд и много желание са успели да ги претворят на картата, която е не само интересна, но и ще е полезна за близо 1500 техни съученици от 1 до 12 клас.

Темата за стенописа хрумнала на младата преподавателка по изобразително изкуство Мария Ангелова, под чието ръководство децата от началния курс сътворили върху празната стена истински шедьовър. "Обичам природата и искам възпитаниците ми да я опознаят, за да се научат да я пазят. Започнах работа по този проект в началото на миналата учебна година. Идеята ми бе децата да участват активно в културния живот на училището, да имат собствен принос за подобряване на естетичната среда, както и да разширят познанията си за околната среда и влиянието на човешката дейност върху нея", разказа Ангелова. Реалната подготовка стартирала в навечерието на Международния ден на Земята - 22 април, с конкурс. Учениците от 1 до 4 клас кандидатствали със свои творчески предложения за застрашени видове и най-добрите спечелили място в екипа. Всеки участник в него трябвало да задели от ваканционното си време в горещия месец юли, за да изрисува с акрилни бои избраното от него животно или растение върху огромната карта. Към нея младите автори са приложили и кратки информационни описания на застрашените видове. "Доста по-трудно е да работиш на стена, отколкото на лист, нямаш право на грешка. Но беше много интересно и бих се включил в следващ конкурс", обясни третокласникът Даниел - автор на рисунките на черноморската акула и кафявата мечка. Корморан, делфин, шипобедра костенурка, леопардов смок и други интересни популярни и малко познати видове привличат вниманието на ученици и преподаватели на грейналата в пресни ярки багри стена.

"Надяваме се всички в училище да харесат нашата карта, защото рисувахме с голямо желание. На мен не ми попречи това, че трябва да идвам през ваканцията в училище, вместо да съм на плаж. Това е хоби, което обичам, а и г-жа Ангелова ни запали по идеята и много ни помогна, докато работехме", сподели Янита, показвайки изрисуваните от нея двойка смоци-мишкари.

За труда си всички малки художници получиха грамоти и лично приветствие от директора на училището Петко Петков. "От 9 години даваме поле за творческа изява на нашите възпитаници и вече имаме 5 стенописа по коридорите на различните етажи. Решихме, че вместо да наемаме професионалисти, е по-добре да насърчим децата сами на направят училището по-цветно и привлекателно. Освен че развиват уменията си, така те се учат и да пазят средата, в която са през голямата част от деня. За нас е изключително важно не само да им предаваме знания, но и да ги научим да станат добри и отговорни хора", поясни Петков. Заради отличната комуникация с родителите и привличането на много млади учители тази година той бе удостоен от общината със златен почетен знак "За заслуги към Варна".

Детските творческите проекти за разкрасяване на СУ "Св. Климент Охридски" ще продължат, категорични бяха и директорът, и учителката Мария Ангелова. "Имаме поле за изява - все още празните стени по коридорите са много", усмихнато обясни Ангелова, която вече умува над нов ученически проект.

Впечатляващи са и завършените през последните години други творби, повечето от които носят духа на родолюбието. Такъв е огромният стенопис "Силуетът на Варна", който приковава вниманието във фоайето на третия етаж. Пред оживялата фасада на градския център, потопена в сини вълни, младите автори изящно са вградили посланието си в графит с червени букви "Обичам Варна, морето и моето даскало". Стенописът е част от реализирания от училището проект "Усмивки по варненските улици". Освен художници, в него са участвали и малки краеведи, които са проучили модата в облеклото, занаятите и забавленията на бабите и дядовците си. Издали са и книжка с детайлни описания на най-популярните детски игри от миналия век - „сляпа баба“, „лимки“, „развален телефон“, „морски шах“, „фунийки“, „цепеница“, „стражари и апаши“, „дама“, „ашици“ и др. С правилата на игрите всеки може да се запознае своевременно в сайта на СУ "Св. Климент Охридски".

Детското художествено творчество е видимо не само за влезлите в изкласилата над половин век нова сграда на 134-годишното училище, а и за всички минувачи по пътя за Морската градина и плажа. Защото и фасадата на школото е изрисувана като шарен буквар. Красивият фриз под прозорците на първия етаж с буквите от българската азбука, редувани с животни и растения, се родил и като отпор на драсканиците и нецензурните графити, загрозяващи много от зданията в сърцето на Варна. Азбучният графит измайсторили преди 3 години заедно ученици от паралелките с разширено обучение по изобразително изкуство и техните преподаватели. Откакто се е появил, никой не е посмял да драска върху фасадата, радват се и авторите, и ръководството на училището.

Гордост за тях са и огромните графитни портрети на Кирил и Методий с надпис "Върви, народе възродени" върху физкултурния салон. Изображенията бяха направени преди 7 години от младежката неформална група "Аморфа" с посланието, че рисуването по стени може и трябва да е изкуство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи