Децата в пловдивския район „Източен“ получиха пълно дидактично игрово оборудване по проекта „Растем заедно“

Кметът на район „Източен“ в Пловдив Николай Чунчуков инспектира днес детските градини, включени в проекта „Растем заедно“ , за да види дали да получили пълно дидактическо и игрово оборудване и материали за развитие на дейността с малчуганите. В забавачка “Щастливо детство“ директорът Евгения Попиванова и учителите показаха първите доставки, които веднага бяха намерили място в специализираните кабинети за допълнително обучение на децата по български език.

Кметът на район „Източен”, на чиято територия се намира най-големия ромски етнически квартал в България и на Балканите, остана силно впечатлен от разнообразието на детската литература от 2100 тома. Тя е съставена от 66 заглавия на най- интересните класически и съвременни произведения за деца, а освен това оборудването включва дидактични табла, енциклопедии, художествени материали за дейности по изобразително изкуство, секционни шкафове, фотоьойли и възглавници за сядане в зоната за разказване на приказки, килими, светофарни уредби и др. Райкметът Чунчуков подкрепи учителите и директорите за още по-усилна и ефективна работа по мащабния проект с децата.

Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков заяви, че след публична процедура всички градини получават по проекта материали и оборудване, народни носии и сценични облекла за над 100 000 лв. Той обясни, че кметството е самостоятелен бенефициент по спечеления проект на стойност 467 173 лв., който включва 300 деца и родители от 6 детски градини. Целта на проекта „Растем заедно“ е да се подпомогне интеграцията на деца от етническите малцинства чрез повишаване мотивацията и участието им в културно-образователни дейности, създаването на благоприятна образователна среда, собствени изяви, контакти с връстници, групови занятия, работа с родители, допълнително обучение по български език и други дейности допълващи интеграционния процес.

В рамките на първата му половина деца и родители посетиха над 10 куклени, театрални и балетни представления, направиха много празници, а скоро предстоят изложби с техни произведения. В проекта са включени 12 преподаватели за допълнително обучение по български език, театрален педагог, експерт по изобразително изкуство, хореограф и двама образователни медиатори. „Предстои доставката на интерактивните дъски и образователните таблети за децата, допълни Стефка Симеонова, ръководител на проекта от районната администрация. „Работата е трудна, но много интересна и с екипите на всяка една градина, работим много успешно. Мисля, че с финализирането на дейностите в края на 2018г., можем да покажем иновативни практики и решения, които да помогнат на цялата система в предучилищното образование“, допълни Стефка Симеонова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони