Децата на Дада Сун Юен и Пън Ю

Змейска люспа, вълчи зъб,

пръча жлъчка, свински пъп,

пуздра от търбух акулов,

недосмлял човешки улов,

мумия от дърта врачка,

тисов корен, куча жвачка...

...турски нос, татарска устна;

и - на таз магия гнусна

сокът за да стане гъст -

тигрови черва и пръст

на детенце, в трап родено

и от майка удушено!

Като съвременни последователи на трите вещици от “Макбет”, двамата китайци Сун Юен и Пън Ю творят шокиращи образи, като използват меко казано социално неприемливи материали. Бебешки трупчета, лой от липосукция, препарирани птици, кръв... Каквото не им е хрумнало, това не са използвали в авангардното си творчество. Наричат ги Децата на Дадаизма, защото са наистина дръзки, рушат всички граници и го правят без умисъл, просто защото така се налага, за да изразят идеите си. А те почти винаги са доста дълбоки.

Сун Юен и Пън Ю са художници съмишленици, които работят заедно от десетилетия. Тяхно произведение в музея Гугенхайм преди седмица надигна силен ропот от страна на природозащитните организации, начело с ПЕТА. Става въпрос за проекта им “Кучета, които не могат да се достигнат”. Той представлява видео на пърформанс от 2003 г. На него са заснети 4 двойки насъскани бойни кучета, които тичат едно срещу друго, но не могат да се достигнат, защото са стъпили върху бягащи пътечки.

Двойката от Пекин е изключително популярна по света. В един от проектите им “Паднал ангел”, бабичка, изработена от силикон напълно реалистично и в естествен размер, лежи по очи, а от гърба и стърчат две гигантски пилешки крила без пера. “Дом за стари хора” пък представлява отново кукли на старци в движещи се между посетителите инвалидни колички. Ефектът е призрачен, а старците наподобяват някои световни лидери. В “Ако умра” картината не е депресивна - там старица лети сред препарирани птици. “Стълбът на цивилизацията” представлява висок стълб, направен изцяло от човешка лой.

“Свързани тела” е един от най-скандалните им проекти. В него двамата художници “кръводаряват”, като тръбичките с изтичащата от вените им кръв влизат в устите на трупчетата на две също свързани в прегръдка бебета.

След като беше сезиран от правозащитните организации Гугенхайм реши да остави експозицията в компромисен вариант - филмът с тичащите кучета е замразен на стопкадър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура