Децата на Пловдив казват “НЕ” на пасивния начин на живот

flayer front - back

От началото на учебната година деца и тийнейджъри от 6 училища в града под тепетета ще се включат активно в нов спортен проект, осъществяващ се по програма “Пловдив за младите” на Община Пловдив. Инструктори и треньори, хореографи, ръководители на спортни клубове, представители на популярни видове спорт и културни организации ще водят по установен график в различните общински училища занимания на открито, насочени към подобряване на спортната подготовка, двигателната култура и общия физически тонус на учениците. Програмите ще са съобразени с възрастта на подрастващите във всяко училище, така че наред с умереното физическо натоварване, участниците да се забавляват и релаксират. Те ще са подходящи и за деца със специални образователни потребности.

Преди началото на учебния ден или по време на голямото междучасие децата ще могат да се раздвижат с основни стъпки от Street dance или да научат някои хватки от най-известните бойни спортове за самоотбрана. Дейностите, включени в проекта, са в широк диапазон – от дихателни практики и упражнения срещу стреса и умората, до релаксиращи движения от най-популярните танцови стилове. През първия срок на новата учебна година в проекта ще участват ученици от ОУ “Райна Княгиня”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Екзарх Антим I”, СОУ “Черноризец Храбър”, СОУ “Свети Седмочисленици”, СOУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Основни партньори при реализирането на идеята и цялостната организация са Район “Тракия” - Община Пловдив и Пловдивския културен институт. В първия сезон на “Спортно междучасие” личен пример на децата ще дават спортисти от 16 пловдивски клуба, между които Сспортен клуб „Аеробика АМД”, Клуб по художествена гимнастика „Брилянт”, Армейнски спортен таекуон-до клуб „Тракия”, Джудо клуб „Гладиатор” и др.

Инициативата се подкрепя и от носителите на Kупана на България от ПФК “Ботев”” (Пд), от Тенис клуб „Локомотив” и Волейболен клуб „Марица”. Тренировки ще водят и хореографите от най-голямото училище за хип-хоп и улични танци в страната THE CENTER, клубовете по ZUMBA DANCE и COMBO GYM от Пловдивския културен институт и първото у нас Студио за свободни танци DANCE TO THE MAX.

Всички тренировки са подходящи за развитие на двигателната култура за ученици от основните и средните училища. Практиките за разтоварване от психическата умора и стреса ще води лично директорът на Пловдивския културен институт Марияна Стракова, дългогодишен преподавател и създател на Център “Промяна”. Патрон на проекта е кметът на район “Тракия” Костадин Димитров. По негова идея преди 2 години в няколко училища в Пловдив се проведоха поредица от сутрешни занимания, водени от успели пловдивски спортисти. Димитров е активен спортист, президент и старши треньор на Армейски спортен таекуон-до клуб „Тракия” и вицепрезидент на Българска федерация по таекуон-до. Той e 6-ти дан, 7-кратен републикански шампион и национален състезател на Република България. Учениците ще се запознаят и с известни спортисти от Спортен клуб по бокс „Сашо Христов” и Армейски спортен карате клуб „Тракия”, както и с движения на прабългарското бойно изкуство Да Дао. Практики, подходящи и за деца, ще демонстрира лично сохай Стойчо Яковски.

Идеята на “Спортно междучасие” е да предостави на децата възможността сами да изберат своя спорт, както и да изградят по собствено желание устойчиви навици за ежедневни активни физически занимания. До 30 ноември 2017 г. ще бъдат проведени над 100 занимания. Първата тренировка ще е на 18 септември (понеделник) от 09.40 ч. в училище “Екзарх Антим” I, в район “Централен”. Официалното откриване е планирано за 26 септември (вторник) в СОУ “Черноризец Храбър”. Проектът е в синхрон с целите на Националната програма за младежта на ММС за насърчаване на здравословния начин на живот сред младите хора.

воя спорт, както и да изградят по собствено желание устойчиви навици за ежедневни активни физически занимания. До 30 ноември 2017 г. ще бъдат проведени над 100 занимания. Първата тренировка ще е на 18 септември (понеделник) от 09.40 ч. в училище “Екзарх Антим” I, в район “Централен”. Официалното откриване е планирано за 26 септември (вторник) в СОУ “Черноризец Храбър”. Проектът е в синхрон с целите на Националната програма за младежта на ММС за насърчаване на здравословния начин на живот сред младите хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование