Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Децата ни първи по прием на анаболи в Европа

Българските гимназисти са първенци по употреба на анаболи в Европа. Това показва проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни на Стария континент.

У нас 10% от момчетата и 2% от момичетата употребяват субстанциите, докато средният процент за останалите страни е 1 на сто.

Това обясни Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркотици и наркомании по време на Десетата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотици във Варна.

Според Банчева тепърва предстои анализ на причините за тази опасна тенденция, както и за влечението към хазарт, което за първи път е влязло в обхвата на ежегодните изследвания. Резултатите сочат, че учениците предпочитат онлайн залозите. У нас 30% от момчетата и 7% от момичетата играят хазарт поне веднъж годишно. По този показател сме шести, а първа е Гърция.

България обаче е сред малкото евродържави, в които през последните 16 г. има двоен ръст на употребяващите дрога деца.От 14% през 1999 г. те са се увеличили до 30%, или близо 22 000 през 2015 г. Навсякъде в Европа най-предпочитан от гимназистите е канабисът, който според децата се намирал доста лесно.

8 на сто са опитвали дизайнерски дроги и опасния друсан чай – смес от билки и синтетика, заместващ традиционните наркотици.

„Процентът е двойно по-висок от средния за Европа. Често самите деца не знаят какво точно пушат, защото непрекъснато се появяват нови психоактивни вещества, повечето от които са силно токсични“, поясни Банчева.

 

Всеки четвърти пуши

Въпреки отчетения за 15 г. спад с 14% всеки четвърти български ученик на 16 г. пуши, докато средно в Европа децата тютюнджии са двойно по-малко.

За 15 г. употребата на алкохол сред подрастващите у нас се е запазила на едни и същи нива – 59% пият поне веднъж месечно, а 46% от тях са изгълтали по 5 питиета наведнъж. Надминават ги само връстниците им от Австрия и Дания, показва проучването на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

 

Д-р Александър Канчелов:Ужасяващо е мускулите да заменят културата

Некритичното подражание на модерни образи е характерно за възрастта между 14 и 16 години, обясни пред „Труд“ психиатърът д-р Александър Канчелов.

„Унищожаването и сриването на ценностите е опустошителен феномен за нацията и държавата ни. На този фон, когато ценностите липсват, е много лесно да се примитивизира подражателството. Вместо то да е със здрави и успешни модели, да е изкривено и много незряло“, уточни специалистът по лечение на зависимости и посочи, че е ужасяващо, ако мускулатурата замени интелекта и културата.

„Когато някой ти обещае, че много бързо ще постигнеш нещо с външни магически субстанции и с успех, това е на границата на нетипичното мислене, на наркоманията“, посочи той.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.