Децата от забавачките в Пазарджик се включват в благотворителна акция за храма „Света Богородица”

Малчуганите от детските градини в Пазарджик се включват в благотворителните прояви за събиране на средства за възстановяването и поддръжката на местния храм-паметник „Света Богородица” по повод 180-ата годишнина от изграждането на историческата църква.

храма „Света Богородица”, пазарджик

„Света Богородица” е най-старата възрожденска църква в града и е прочута със своя дървен иконостас, изработен и резбован с високо художествена ажурна дърворезба, дело на дебърските майстори. Иконостасът е изработван 10 години под ръководството на майстор Фръчковски, чийто гроб е зад олтара на храма.

Иконостасът е под закрилата на ЮНЕСКО, а в историческата църква се намира и чудотворната икона на Богородица. Храмът обаче се нуждае от средства за възстановяване и поддръжка.

На призива на църковното настоятелство първи откликнаха децата от забавачка „Валентина Терешкова”, които на 8 декември ще изнесат концерт в зала „Маестро Георги Атанасов”. Възпитаниците на детската градина сами са изработили поканите за благотворителната проява, а всички събрани покрай концерта пари ще бъдат дарени на църквата „Света Богородица”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони