„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Огнеборци гасят пожар на сметището на Велинград

Децата раждат нещастни деца Неинтегрираният електорат се размножава

България е първа в ЕС по брой на деца, които раждат деца. Показва го статистиката на Евростат. България държи това първенство от 2013 г. и не си го дава. Проверките на Държавната агенция за защита на децата (ДАЗД) показват, че броят на бебетата, родени от тинейджърки, е скочил 4 пъти за 4 години – от 836 на 3300. Това е.

Има факти, които не се нуждаят от коментар, освен ако коментарът е нужен, за да се каже на черното бяло.

Първото бебе за 2019 г., родено в 3 ч. и 40 мин. в Пазарджик, се казва Рашко. Майка му Мария е 15 -годишна, татко му е неин връстник, но двамата вече имат и по-голям син. Мария дава интервюта: надява се отличието „бебе на годината“ да струва пари, с които да отгледа Рашко, а да не го дава на чужди, тя и без туй не ходи на училище…

Хубаво, ама въпросното отличие се оказа спорно и бе дадено на друго пеленаче (от Пловдив, май) и съдбата на Рашко остана извън медийното внимание. Телевизиите я загърбиха веднага, понеже темата „Деца раждат деца“ се захранва от нови събития постоянно.

В ръцете на акушерка от Лом проплака Вальо, вторият син на 14-годишната Румяна. Като родила батко му, била на 12. По думите на нейните родители, за да ги дари с първо внуче, била изнасилена. Кръстили го Сарасавати – на героя от индийския сериал  „Малката булка“ – и не го пратили в приют. Изхранвали го с „бране на желязо“. Като порасне вероятно и той ще почне да „бере“ – сиреч, да краде жици и пътни знаци, наследявайки на дядо си занаята.

„В първото раждане Румяна беше прекалено малка и недоразвита, със секцио едва я спасихме. Втория път нормално роди. Това ни е 26-та малка родилка тая година“-казва докторът по Нова тв. Научаваме от него процедурата: „Имаме заповед при майки под 16 г. да се обаждаме на дежурния прокурор директно, а под 18 г. -на закрилата на детето.“

Е, обаждат се. А сетне?

От прокуратурата идва постановление за отказ от дело – с мотив, че оплождането на малолетни в ромската общност е традиция. ДАЗД информира, че 850 ранни съжителства са регистрирани в циганските махали, при което 403 раждания минали благополучно. За неблагополучията в подранилото човешко възпроизводство не се съобщава. Но се забелязва разминаване в данните на социалното министерство, НПО-та и ДАЗД. Колко пъти са родили маловръстните – 3000 ли, 800 ли, или 403? – това остава неясно. Несъответствието не е нещо нередно обаче и не е за заблуждение на Евростат. То е поради неработещия регистър на ражданията. А неработенето на регистрите у нас е в реда на нещата.

На 1-во място сме по смъртност в Европа и се топим с 50 000 души от Коледа до Коледа. Защо не се радваме, че мургавите ни сънароднички се възпроизвеждат тутакси след първия си мензис?

„Че какво радостно има в това?! Нещастни деца раждат нещастни деца!“, избухва Дима Миланова, социална работничка с дълъг стаж. „Нещастници по рождение“- допълва с въздишка съдебен експерт предвид стотиците дела с хлапета-престъпници и жертви.

У нас има 400 осъдени за съжителство с хлапачки. С ефективни присъди за интимни контакти с лица до 14 г. са 24 от тях. А глобите за тия, чиито „съпруги“ не са навършили 16, възлизат на 230 000 лв. с натрупване. Глобите не се събират по подразбиране.

Къдрокосата Виола се е родила преди 2 години от любовта на 15-годишната Роза и 20-годишния Васил. Живее в коптор, седи на кален под, покрит с парцали, в смрад, обаче не изглежда нещастна. И родителите u твърдят, че са щастливи, макар че Васил е осъден да лежи. Той не се смята за престъпник – осъдените като него са стотици. Тя не се смята за нищо – децата-майки като нея са хиляди и при цялата им немотия остават живи. Над 2800 невръстни родители получават помощи: 40 лв за дете, 90 лв. за две и 100 лв. за майчица с чедо под 12 месеца. На тия като Роза се дават ваучери. „С парите си купуваха по-рано пуканки и близалки – обясняват „социалните“. – С ваучерите в магазина им дават бебешки дрешки, лекарства, памперси.“

Който може, нека сметне колко памперси, капки за хрема и бананови каши могат да се купят с 40 лв. – това е трудна задача. А как едно неграмотно дете, родило дете, може да печели, за да не гладуват и двете, ако бащата също е дете или го няма – това е въпрос за 2500 лв. в играта „Стани богат“. Жокер: малограмотността и бедността са първите 2 от 10 фактора, обуславящи престъпността.

Извън теорията: на практика повечето малки майки бягат от родилното без бебето десетина часа след като го родят. 15-годишната Ивка е докарана с полет от Париж, за да роди в Майчин дом тук и денонощие по-късно е върната, където е била – на плац Пигал.

„Циганетата постъпват за раждане без лични карти, лъжат, че родителите им са в странство и сочат грешен адрес, та МВР да не ги намери преди изоставеното бебе да бъде настанено в дом или приемно семейство“, разказва акушерката Ивана. И заключава: „Циганска работа!“

Какво да се прави?

Вицепремиерът Каракачанов представя програма за ромска интеграция. Тя е 12-та от 2000 г. насам, без да броим Декадата на ромското включване и Националната стратегия – 2012 на бившия вицепремиер Цветанов. Те всички си приличат по това, че подбрани ромски фондации участват в създаването и реализацията им. И си купуват коли, къщи и офиси с европарите за десегрегацията на ромските деца. Над 815,5 млн. лв. от бюджета и от външни фондове са похарчени така за 10 г., а ефектът е нулев. Самият вицепремиер Каракачанов го заяви. То и без това е очевидно. Остава да го види и прокуратурата.

 

Малките булки в ромски вариант 

Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Азис. Неинтегрираните често ги снимат – каруцари, просяци, крадци и малки булки – неграмотни или недоучили, изнасилени или проституиращи, които раждат още такива. Неинтегрираните са електорат, чиито гласове се продават. Може би и затова те си позволяват да не плащат глоби, ток и данъци. И затова не им се пречи, когато бързат да се размножават, като деца раждат деца, а тия деца раждат още деца – и все такива, за които щастието е дар от бога, а нещастието – даденост от обществото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.