Децата, родени с цезарово сечение, са по-склонни към затлъстяване

Снимка: Архив

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. Дори и самата майка да страда от наднормено тегло, раждането по вагинален път намалява шанса детето да наследи точно този ген.

Тази констатация е била потвърдена във всички случаи – независимо от възрастта на майката по време на раждането, расата, образованието, индекса телесна маса преди бременността, наддаването на тегло след това, излагането на замърсяването на въздуха и теглото на бебето при раждане.

Изследователите отбелязват, че обикновено майките с наднормено тегло биват асоциирани с пълни деца, независимо от метода на раждане, но ефектът все пак се е оказал по-силен сред жените, които са родили чрез Цезарово сечение.

"Смятаме, че причината за деференциацията може да се дължи на благоприятните микроби, намерени в родилния канал, на които новородените са изложени по време на вагиналното раждане", споделя авторът на изследването Ноел Мюлер, професор по епидемиология в университета „Джон Хопкинс”. "Предполагаме, че тези микроби могат да допринесат за здравето на детето, включително да засилят метаболизма му и обучението на имунната система."

"Имаме нужда от повече изследвания, за да определим дали ако изложим Цезарово-доставени новородени на контакт с вагинални микроби няма да се намали бъдещият риск от метаболитни заболявания като затлъстяване."

Изследователите са анализирали данните на 1441 бебета, родени от Бостън. 57% от родилите с Цезарово сечение майки са били с наднормено тегло, както и 53% от вагинално родилите. / БГНЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве