Деца внесоха възрожденски дух в градския транспорт

ЧСОУ "Юрий Гагарин" с акция "Четящ автобус" за Деня на народните будителите

Оригинална инициатива за насърчаване на четенето и популяризиране на Деня на народните будители подеха възпитаници на Частното средно образователно училище "Юрий Гагарин" в СОК "Камчия".

В продължение на 2 часа деца от I до XI клас четоха проза и поезия от български класици на пътниците в автобусите по линии №22 и 41 и тролеите № 83, 86 и 88. Акцията "Четящ автобус" е част от Националната седмица на четенето и бе подкрепена от общината, Регионалното управление на образованието и "Градски транспорт".

Придружени от родители и учители и разделени на групи децата звънко декламираха произведения на Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Славейков и други велики родни класици.

Не пропуснаха да запознаят хората и с кратка информация за 1 ноември - Деня на народните будители. Акцията изненада приятно пътниците, повечето от които снимаха с мобилните си телефони малките изпълнители. Най-голямо умиление предизвикаха първолаците, които рецитираха Вазовите "Аз съм българче" и "Молитва".

"Искаме да запалим хората да харесват този български празник, защото възрожденците са ни дали свободата и им дължим много", каза един от участниците - Стефан Минчев. Дни след като спечели първо място на Международната космическа олимпиада в Русия шестокласникът представи на пътниците одата "Паисий" от Иван Вазов.

"Идеята за "Четящ автобус" се роди от самите деца, които ежедневно пътуват от Варна до училището и често уплътняват времето с четене. Подбрахме значими произведения от български автори, които те изучават, с идеята да провокираме интереса на повече граждани към националното литературно наследство и да насърчим самите ученици да четат повече.

Убедени сме, че мисията на училището е да възпитава бъдещите будители", обясни директорът на ЧСОУ "Юрий Гагарин" Пенка Стоева. Тя и колегите й се надяват, че през следващите години акцията ще бъде подета и в други градове на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България