Деца в интернат за първи път ще работят с компютри

Десет компютърни конфигурации получи социално-педагогическият интернат в сливенското с. Драгоданово. С тях бе оборудвана нова зала за обучение. В интерната са настанени 34 деца от различни краища на страната, на възраст между 11 и 17 години – съобщи неотдавна назначеният директор Стефан Иванов. Повечето от тях за първи път се докосват до компютър, тепърва ще се учат да работят с него и да боравят с информационните технологии.

Освен техниката, децата са получили раници, дрехи, маратонки и пособия за четене и писане. Компютрите и вещите са дарение от Българския учебен център „Знание” в Чикаго, САЩ, с директор Лили Паслиева и от асоциацията „Бон Мин” от Франция с председател Емануел Баяр. Директорът е имал лични контакти с организациите, потърсил е помощ от тях и те са станали приятели на интерната. Благотворителната им акция е проведена под надслов „Доброто ражда добро”.

Децата в интерната в Драгоданово, както и в останалите сродни заведения в страната, са в конфликт със закона и са настанени с възпитателна мярка, наложена от съдилищата в страната. Ръководството бе сменено преди няколко месеца след проверки на Националния омбудсман Мая Манолова, при които бяха открити множество нарушения, извършени в предходните години. Новата компютърна зала е част от започналите промени, в резултат на които негативните прояви на децата са започнали да намаляват – казаха от педагогическия екип. В миналото в интерната е имало пет компютъра, но новият екип е заварил четири от тях напълно изтърбушени и негодни. Кметството в Драгоданово подкрепя промените в интерната и е против закриването му, докато държавата не намери алтернатива за децата в страната със сходна съдба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони