Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Деца замесиха обреден хляб и демонстрираха плетене на макраме в Старинен Пловдив

Първият ден от програмата за Празника на детето в Стария град в Пловдив започна с демонстрации на древни български занаяти в къща „Недкович“. Участниците от клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова показаха как се меси обреден хляб. сички празници на българина са свързани с направата на обреден хляб за здраве на стопанина и богата реколта. Хлябът е съществената част в родните обичаи и поколения наред са възпитавани в почит и уважение към него.

„Народът е сътворил мъдростта, че „няма по-голям от хляба“. Замесването му се извършва от млади момичета или по-възрастни жени, обикновено от стопанката на къщата. Вярва се, че обредната пита има магическа сила, ако е замесена с „мълчана“ вода, т.е. донесена от извора при пълно мълчание. С тази демонстрация се дава възможност всяко семейство да се докосне до удоволствието от ръчното замесване на хляба“, обясни Дорка Четрафилова.

За да бъде качествено замесването, брашното се пресява 3 пъти. Навремето вместо мая се е използвал домашно приготвен квас, който се подновявал всяка година на Велики Четвъртък. „В зависимост от празника, за който е предназначена питата, се прави различна пластична украса от тесто – пиленца, грозд, слънце, цвете“, допълва ръководителката на клуб „Здраве“.

Тя даде възможност на всяко дете да се включи в направата на различните фигури. След това малчуганите излязоха на двора, където ги очакваха готова пита за дегустация и родопски клин.
Участниците от клуб „Здраве“ представиха и изложба с ръчно изработени сувенири с кръстат бод (българска бродерия) – картички, аксесоари за телефони и сувенирни торбички за подаръци с мотив българска роза и надпис „България“. Целта е да се види осъвременяването на шевицата в наши дни от младото поколение.

Деца от Ателие за приложни изкуства „Шареното“ с ръководител Неонила Хрелкова демонстрираха техника за плетене „макраме“. Характерното за нея е, че е съставена от много на брой възелчета. Тяхната функция е както да се свързват въженцата едно за друго, така и да бъдат декорация. Макрамето може да бъде изпълнявано с различни въжета, шнурове, канапи и др. Тази техника има широко приложение – пана, бижута, покривки и мрежи за риболов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.