Деца и студенти ще творят и залесяват в Седмицата на гората

"Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа" е мотото на тазгодишната Седмица на гората, която по традиция ще се проведе през първата седмица на април. Тя ще бъде наситена с много екоинициативи, в които ще участват деца, ученици, студенти и граждани, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Националното откриване е на 2 април в Габрово, като се очакват гости от Президентство, Министерски съвет, народни представители и всички институции с които работят МЗХГ, ИАГ, ДП, Регионалните дирекции и стопанствата. В същия ден служителите на ДЛС-Паламара, Шуменско, ще залесят дръвчета в центъра на община Никола Козлево, в двора на детската градина и на терен в близост до с. Хърсово. После ще се проведат занятия по Горска педагогика с деца от IV група на забавачката.

Между 2-5 април на територията на ДГС-Шумен ще бъде извършено залесяване в отдел 63 с ученици и студенти. Лесовъдите от стопанството ще им обяснят задачите и функциите на поделението, целта и технологията по производство на фиданки и залесяване.

На 3 април в разсадника на стопанството в с.Салманово ще се проведе Ден на отворените врати, а на следващият ден студенти от ШУ "Еп.Константин Преславски" ще се запознаят с работата в разсадника.

За ДГС-Преслав седмицата ще започне със среща с ученици, които ще научат каква е професията на лесовъда. На 4 април в стопанството ще бъде извършено залесяване с жълъд в землището на село Златар. Ще участват граждани и служители на стопанството.

През следващите два дни териториалното поделение ще отвори вратите си за всички ученици от региона, а на 13 април от 10.30 часа е началото на традиционната кампания "Лесовъд за един ден", в която тази година ще участват ученици от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий". В 12 часа децата ще залесят дръвчета в двора на училището, а в 12.30 часа е награждаването на участниците в интерактивните игри.

През седмицата в стопанството ще бъде открита изложба с рисунки на деца от детските градини и школата на общината, ще бъдат организирани беседи за значението на лесовъдската професия, а в 17 учебни заведения ще бъдат залесени дръвчета.

На 2 април във фоайето на ДГС-Върбица ще бъде открита изложба с детски рисунки. Най-добрите творби ще бъдат отличени, а децата участвали в конкурса ще получат парични и предметни награди. По време на Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 70 г. от основаването на стопанството. Ще бъде открита и изцяло реновираната сграда на поделението, която беше ремонтирана специално за юбилея.

Програмата подготвена от служителите на ДГС-Смядово за Седмицата на гората е насочена най-вече към децата. Още в първият празничен ден ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под наслов "Чудесата на гората", а в стопанството ще бъде подредена изложба с колажи на тема "Традиции и нрави на Европа". На следващия ден горските педагози от област Шумен ще проведат съвместно занятие с децата от ДГ "Маргаритка". Чрез различни игри ще бъдат предадени основни знания, свързани с гората и работата на лесовъдите, като на 4 април хлапетата ще се включат и в залесяване на територията на общината.

През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване на всички предали в стопанството 20 и повече килограма хартия за рециклиране.

Служителите на ДГС-Нови пазар ще залесяват на 3 април дръвчета с деца от детските градини, а на следващият ден ръководството на стопанството ще се срещне с лесовъди-ветерани.

На 11 април от 13.30 часа, пред Информационния център на ПП "Шуменско плато" ще се проведе "Лесовъд за един ден". Служителите на СИДП, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен и ПП са подготвили за децата много игри, изненади и лакомства.

Първокласници от няколко шуменски училища ще се включат в интерактивните игри подготвени от горските педагози.

През април се провежда и научната конференция на специалностите от факултет "Природни науки" в Шуменския университет. Лесовъди и възпитаници на висшето училище, които работят в стопанствата ще вземат участие в конференцията. В доклад ще бъде представен и опита на СИДП при организирането на часовете по Горска педагогика. Преподаватели и студенти заедно с експерти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета. Ежегодно от ДГС-Шумен даряват на ВУЗ-а фиданки, за да бъдат подменени постепенно видовете, които виреят там.

plakat_1000br_edited-1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България