Семейството на 1-годишното дете с Covid-19 се е завърнало от Германия

СЗО: Коронавирусът поваля все повече здрави и млади хора

Близо 60 000 души са починали от новия коронавирус

Премиерът Борисов: Два завода в България тестват произовдство на респиратори Не ми се занимава повече с президента. СЗО каза , че социалната изолация трябва да продължи, заяви той

430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Продължава ремонтът на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус” (ВИДЕО)

Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Деца и студенти ще творят и залесяват в Седмицата на гората

„Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ е мотото на тазгодишната Седмица на гората, която по традиция ще се проведе през първата седмица на април. Тя ще бъде наситена с много екоинициативи, в които ще участват деца, ученици, студенти и граждани, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Националното откриване е на 2 април в Габрово, като се очакват гости от Президентство, Министерски съвет, народни представители и всички институции с които работят МЗХГ, ИАГ, ДП, Регионалните дирекции и стопанствата. В същия ден служителите на ДЛС-Паламара, Шуменско, ще залесят дръвчета в центъра на община Никола Козлево, в двора на детската градина и на терен в близост до с. Хърсово. После ще се проведат занятия по Горска педагогика с деца от IV група на забавачката.

Между 2-5 април на територията на ДГС-Шумен ще бъде извършено залесяване в отдел 63 с ученици и студенти. Лесовъдите от стопанството ще им обяснят задачите и функциите на поделението, целта и технологията по производство на фиданки и залесяване.

На 3 април в разсадника на стопанството в с.Салманово ще се проведе Ден на отворените врати, а на следващият ден студенти от ШУ „Еп.Константин Преславски“ ще се запознаят с работата в разсадника.

За ДГС-Преслав седмицата ще започне със среща с ученици, които ще научат каква е професията на лесовъда. На 4 април в стопанството ще бъде извършено залесяване с жълъд в землището на село Златар. Ще участват граждани и служители на стопанството.

През следващите два дни териториалното поделение ще отвори вратите си за всички ученици от региона, а на 13 април от 10.30 часа е началото на традиционната кампания „Лесовъд за един ден“, в която тази година ще участват ученици от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“. В 12 часа децата ще залесят дръвчета в двора на училището, а в 12.30 часа е награждаването на участниците в интерактивните игри.

През седмицата в стопанството ще бъде открита изложба с рисунки на деца от детските градини и школата на общината, ще бъдат организирани беседи за значението на лесовъдската професия, а в 17 учебни заведения ще бъдат залесени дръвчета.

На 2 април във фоайето на ДГС-Върбица ще бъде открита изложба с детски рисунки. Най-добрите творби ще бъдат отличени, а децата участвали в конкурса ще получат парични и предметни награди. По време на Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 70 г. от основаването на стопанството. Ще бъде открита и изцяло реновираната сграда на поделението, която беше ремонтирана специално за юбилея.

Програмата подготвена от служителите на ДГС-Смядово за Седмицата на гората е насочена най-вече към децата. Още в първият празничен ден ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под наслов „Чудесата на гората“, а в стопанството ще бъде подредена изложба с колажи на тема „Традиции и нрави на Европа“. На следващия ден горските педагози от област Шумен ще проведат съвместно занятие с децата от ДГ „Маргаритка“. Чрез различни игри ще бъдат предадени основни знания, свързани с гората и работата на лесовъдите, като на 4 април хлапетата ще се включат и в залесяване на територията на общината.

През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване на всички предали в стопанството 20 и повече килограма хартия за рециклиране.

Служителите на ДГС-Нови пазар ще залесяват на 3 април дръвчета с деца от детските градини, а на следващият ден ръководството на стопанството ще се срещне с лесовъди-ветерани.

На 11 април от 13.30 часа, пред Информационния център на ПП „Шуменско плато“ ще се проведе „Лесовъд за един ден“. Служителите на СИДП, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен и ПП са подготвили за децата много игри, изненади и лакомства.

Първокласници от няколко шуменски училища ще се включат в интерактивните игри подготвени от горските педагози.
През април се провежда и научната конференция на специалностите от факултет „Природни науки“ в Шуменския университет. Лесовъди и възпитаници на висшето училище, които работят в стопанствата ще вземат участие в конференцията. В доклад ще бъде представен и опита на СИДП при организирането на часовете по Горска педагогика. Преподаватели и студенти заедно с експерти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета. Ежегодно от ДГС-Шумен даряват на ВУЗ-а фиданки, за да бъдат подменени постепенно видовете, които виреят там.

plakat_1000br_edited-1

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.