На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Деца и студенти ще творят и залесяват в Седмицата на гората

„Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ е мотото на тазгодишната Седмица на гората, която по традиция ще се проведе през първата седмица на април. Тя ще бъде наситена с много екоинициативи, в които ще участват деца, ученици, студенти и граждани, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Националното откриване е на 2 април в Габрово, като се очакват гости от Президентство, Министерски съвет, народни представители и всички институции с които работят МЗХГ, ИАГ, ДП, Регионалните дирекции и стопанствата. В същия ден служителите на ДЛС-Паламара, Шуменско, ще залесят дръвчета в центъра на община Никола Козлево, в двора на детската градина и на терен в близост до с. Хърсово. После ще се проведат занятия по Горска педагогика с деца от IV група на забавачката.

Между 2-5 април на територията на ДГС-Шумен ще бъде извършено залесяване в отдел 63 с ученици и студенти. Лесовъдите от стопанството ще им обяснят задачите и функциите на поделението, целта и технологията по производство на фиданки и залесяване.

На 3 април в разсадника на стопанството в с.Салманово ще се проведе Ден на отворените врати, а на следващият ден студенти от ШУ „Еп.Константин Преславски“ ще се запознаят с работата в разсадника.

За ДГС-Преслав седмицата ще започне със среща с ученици, които ще научат каква е професията на лесовъда. На 4 април в стопанството ще бъде извършено залесяване с жълъд в землището на село Златар. Ще участват граждани и служители на стопанството.

През следващите два дни териториалното поделение ще отвори вратите си за всички ученици от региона, а на 13 април от 10.30 часа е началото на традиционната кампания „Лесовъд за един ден“, в която тази година ще участват ученици от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“. В 12 часа децата ще залесят дръвчета в двора на училището, а в 12.30 часа е награждаването на участниците в интерактивните игри.

През седмицата в стопанството ще бъде открита изложба с рисунки на деца от детските градини и школата на общината, ще бъдат организирани беседи за значението на лесовъдската професия, а в 17 учебни заведения ще бъдат залесени дръвчета.

На 2 април във фоайето на ДГС-Върбица ще бъде открита изложба с детски рисунки. Най-добрите творби ще бъдат отличени, а децата участвали в конкурса ще получат парични и предметни награди. По време на Седмицата на гората ще бъдат отбелязани 70 г. от основаването на стопанството. Ще бъде открита и изцяло реновираната сграда на поделението, която беше ремонтирана специално за юбилея.

Програмата подготвена от служителите на ДГС-Смядово за Седмицата на гората е насочена най-вече към децата. Още в първият празничен ден ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под наслов „Чудесата на гората“, а в стопанството ще бъде подредена изложба с колажи на тема „Традиции и нрави на Европа“. На следващия ден горските педагози от област Шумен ще проведат съвместно занятие с децата от ДГ „Маргаритка“. Чрез различни игри ще бъдат предадени основни знания, свързани с гората и работата на лесовъдите, като на 4 април хлапетата ще се включат и в залесяване на територията на общината.

През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване на всички предали в стопанството 20 и повече килограма хартия за рециклиране.

Служителите на ДГС-Нови пазар ще залесяват на 3 април дръвчета с деца от детските градини, а на следващият ден ръководството на стопанството ще се срещне с лесовъди-ветерани.

На 11 април от 13.30 часа, пред Информационния център на ПП „Шуменско плато“ ще се проведе „Лесовъд за един ден“. Служителите на СИДП, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен и ПП са подготвили за децата много игри, изненади и лакомства.

Първокласници от няколко шуменски училища ще се включат в интерактивните игри подготвени от горските педагози.
През април се провежда и научната конференция на специалностите от факултет „Природни науки“ в Шуменския университет. Лесовъди и възпитаници на висшето училище, които работят в стопанствата ще вземат участие в конференцията. В доклад ще бъде представен и опита на СИДП при организирането на часовете по Горска педагогика. Преподаватели и студенти заедно с експерти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета. Ежегодно от ДГС-Шумен даряват на ВУЗ-а фиданки, за да бъдат подменени постепенно видовете, които виреят там.

plakat_1000br_edited-1

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.