Деца месиха и пекоха истински хляб

Четвъртокласници усвояваха тънкостите на занаята в пекарната на „Хляб и приятели” в Търново

Четвъртокласници от СУ „Вела Благоева” във Велико Търново имаха възможност да научат тънкостите при приготвянето на истински хляб. По време на ваканцията, момчета и момичета с две учителки посетиха производствения цех на известната фирма за здравословни храни „Хляб и приятели” в старата столица.

„Чрез мултимедия показахме на децата как се добива зърното, как се смила на брашно на каменна мелница, а след това майсторлъкът при замесването на тесто. Лекцията бе подготвена от Вероника Василева. След това учениците наблюдаваха нашите майстори как приготвят хляб, обредни погачи и торти от здравословни продукти”, обясни собственичката на „Хляб и приятели” Елка Иванова.

Освен образователната инициатива, малчуганите имали възможност да се включат в производствения процес като месили тесто, разточвали пити и пици. Малчуганите дори проявили творчество като приготвили тестени изделия с причудливи форми и вид.

В края на 3-часовото занимание похапнали пълнозърнеста пица. Изпълнените с положителни впечатления и емоции ученици си тръгнали и с по един типов хляб приготвен с квас, който да занесат у дома и да разкажат на родителите си какво са научили.

Благородната инициатива на Елка Иванова се оказала изключително успешна и тези образователни занимания ще продължат и занапред. Бизнес дамата е сред учредителите на известната вече в цялата страна Задруга за чиста храна, в която членуват производители, които са радетели за здравословно хранене. Една от инициативите на сдружението е работата с деца, които да добият знания, умения и навици към полезните храни.

„Споделих за намеренията си пред кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България /НСРОБ/ и той прие изключително радушно идеята. Обеща,че ще запознае с инициативата и останалите градоначалници от страната. Панов уведоми и директорът на Дирекция образование към община Велико Търново Пенка Игнатова, която пък запозна директорите на училища и детски градини и първите 15 деца ни бяха скъпи гости”, разказа още Елка Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България