Деца от страната и чужбина учат балет в Марян

35 деца от страната и чужбина учат балет в еленското село Марян. Вече шест години балканското селище е център на изящното изкуство. Младите курсисти са от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе, САЩ и Италия. Те започнаха обучение в стартиралата Балетна Академия сред китната природа в сърцето на Еленския Балкан.

Академията е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти и е под формата на детски летен лагер за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в България.

"Академията беше проведена за първи път през август 2011 г. и вече пет години концертите на финала на обучението създават истински културен празник за жителите и гостите на Еленския Балкан. През тази шеста поредна година Академията се провежда в читалищата на селата Марян и Руховци до 19 август", съобщиха организаторите.

Тя ще завърши с два спектакъла на балета "Спящата Красавица" по музика на П.Чайковски с постановъчен екип на Балетна Академия Марян. Спектакълът включва съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.

Преподаватели в Академията са д-р Диляна Никифорова, примабалерина на Софийска Опера и Балет,Дарина Бедева, която е примабалерина на Софийска Опера и Балет, Капка Роглева, примабалерина на Бургаска опера и Данита Ема, балетен педагог от САЩ. Гост-артистите са от Софийската Опера и Балет.

Коментари

Задължително поле