Деца помагат на деца с коледен концерт

Българските ученици от Европейското училище в Брюксел събраха пари за сираци

Коледуването, обичаите за Бъдни вечер и други традиции оживяха на сцената в белгийската столица

Там се обучават децата на работещите в европейските институции в Брюксел

Българските ученици от Европейското училище в Брюксел събраха средства в помощ на деца, техни сънародници, лишени родителска грижа. В подкрепа на каузата те организираха благотворителен коледен концерт и базар, на който се продаваха картички, сувенири и украшения, изработени от самите тях.

Събитието се проведе на 19 декември, а общата сума, която ще бъде дарена на фондация “Надежда за малките” е близо 3000 лева.

Макар и далеч от родината, децата от българската секция, заедно с техните учители, полагат много усилия за популяризирането и запазването на нашите език, култура и традиции. С голямо старание всяка година те организират събития, свързани с официални за страната ни празници – изложби, концерти и тържества. Основната цел на проявата обаче е обединението и насърчаването на дарителството, дори и сред най-малките. По време на коледния концерт учениците пресъздадоха на сцената български обичаи и танци.

“Всеки клас показа нещо различно – част от децата представиха танго, други български коледни традиции, сред които Коледарите. На сцената пресъздадоха как те идват, пеят и суровакат. Друг клас пък представи традициите на Бъдни вечер, доста автентично, с бъклица, постната трапеза. Получи се интересен баланс между модерното и автентичните коледни традиции”, разказа пред “Труд” Кръстьо Преславски, родител на две момичета – в трети и четвърти клас, които учат в българската секция на Европейското училище в Брюксел. Той обясни, че преди концерта в залата излъчили видео за децата от дома, на които каузата помага – разказ за техните истории и техните мечти.

“Така учениците разбраха, че наистина могат да направят нещо добро за истински хора, с техния труд и с нещата, които направиха със собствените си ръце. Всички бяха изключително развълнувани и мотивирани”, каза още Преславски.

В Европейско училище Брюксел 4 учат децата на български семейства, работещи в Европейските институции и живеещи в белгийската столица. Там се обучават общо около 3 000 ученици в осем различни езикови секции – английска, френска, немска, холандска, италианска, румънска, българска и естонска, където деца и учители работят в сътрудничество, толерантност и равнопоставеност.

Българската секция в учебното заведение е открита през есента на 2012 година и е единствената в системата на европейските училища, която е форма на сътрудничество между членовете на Европейските общности. Тази система е създадена с Конвенция от 1957 година, която определя устава им и утвърждава тяхното културно многообразие. Учебното съдържание в тези училища е съобразено с Европейски образователни програми.

“Основното предимство на Европейското училище е, че в него има уникален баланс и предоставя възможност да учиш по българската образователна система, на български и да си част от едно европейско училище извън границите на България. Спазвайки образователните изисквания и програмата, децата се научават да уважават европейските правила, да опознаят и чуждите традиции, история в условия на взаимно уважение”, подчерта Кръстьо Преславски.

Той даде пример и с друга инициатива, с която децата са разказали повече за България на своите съученици.

“Имаше много интересен проект за цялото училище, в който българските ученици представиха историята със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война – нещо, което не е достатъчно известно в чужбина, имат и много класни и извънкласни дейности, които целят да разкажат на останалите повече за България. Така имат и възможността да разберат интересни неща за останалите държави.

 

Директорът на училището Мануел Бордой:

Почувствах се горд и малко българин

30-kare-4-rezervaКоледният концерт на българската секция в училището, на който имах удоволствието да присъствам, беше добре подготвен до всеки малък детайл. Можех да разбера всичко, което се случваше на сцената – разбрах го със сърцето и душата си. Всъщност, мога дори да кажа, че се почувствах малко българин и се гордеех с това, както ясно виждах тази гордост в очите на учениците, учителите, родителите и гостите. Днес беше щастлив ден, ден да празнуваме кои сме. Ден, в който да споделим нашето културно богатство с другите и да ги поканим да станат част от него. Музиката, танците, поезията, професионализмът на учителите, надеждата на децата, ме накараха да се почувствам българин, и от там повече европеец. Благодаря за това и за отдадеността, която обединява всички членове на нашата училищна общност в обучението на европейските граждани на бъдещето, горди със своето национално наследство, за да допринесат за изграждането на по-добра Европа”, каза на директорът на училището Мануел Бордой по повод празника.

 

Мариана Малинова, родител на петокласничка:

Младите са най-искрените посланици на страната ни

Много малчугани от другите езикови секции учат български

- Госпожо Малинова, разкажете за концерта и базара, които организираха българските ученици?

- Идеята благотворителният концерт и базарът да бъдат посветени на благотворителна кауза бе изцяло на децата и техните родители. Аз се радвам, че нашата секция помага на деца в България. Учениците много се вълнуваха – това беше начин да усетят, че самите те променят нещо и допринасят за добро дело. Бяха изключително мотивирани да съберат повече пари, да направят красиви неща, които да харесаме и купим. Ще се радвам, ако получат и обратна връзка как са се реализирали тези пари, за да видят реалния резултат.

- Подобни мероприятия традиция ли са за училището?

- Да, това е част от политиката му. Всяка година се организира голям коледен концерт, в който участват децата от различните класове на българската секция. Те винаги са много вълнуващи за тях и за нас родителите – има голяма сцена, канят се гости от другите секции, учители, ръководители. Децата са изключително горди да покажат своите традиции. Нашите учители са много сърцати, използват всяка възможност за подобни събития около национални празници, често и децата сами ги иницират. Те се обучават в мултикултурна среда и за тях е много важно да споделят.

- Как се чувства вашата дъщеря в училището и какво е мнението Ви за него като родител?

- Винаги ходи с огромно желание, с нетърпение чака ваканциите да свършат. Защото покрай учебния процес у децата се възпитава умение да споделят, да са толерантни един към друг, но да имат и много силна изразена идентичност като българи. Моята дъщеря дойде без да знае френски, вече има приятелки от тази секция, говорят си на английски, на френски, дори ги учи на български. Много деца от другите секции учат български – има ден на езика и всяко дете избира коя секция да посети. Факт, е че децата са най-искрените посланици на България.

 

Системата е различна от училищата към посолствата

Обучение по българската система и европейска диплома

Спогодбата е ратифицирана от Народното събрание

Родителите споделят, че е много важно да се изтъкне разликата между европейските училища и тези към посолствата на

различните държави.

“Европейските училища са създадени за служителите на Европейската комисия и нейните служби – например Европейската инвестиционна банка, Европейската агенция по лекарствата и т.н. Те са не само в Брюксел, но и в Италия, Германия и Испания, където има големи европейски институции. В тях имат право да учат и децата на дипломатите на съответните държави, които също работят за европейските институции или съвета на ЕС”, разказа пред “Труд” Карина Ангелиева, майка на две деца, които учат в училището още от детската градина и в момента са трети и пети клас.

Спогодбата за Европейските училища е ратифицирана от Народното събрание – тоест България има ангажимент като държава-членка да развива българска секция и да допринася за развитието й в европейската образователна система.

Неделните училища са с уникален характер, но те са насочени към допълващо обучение на деца, чийто родители живеят в чужбина. В Европейските училища децата се обучават на български по българската система и получават диплома, която се признава във всички държави-членки в Европа. Разбира се, има и много допълнителни елементи като втори и трети език. Учениците

“Голямото предизвикателство е, че има много българи, които работят в европейските институции, но предпочитат да запишат децата си в чуждоезиково училище. Все ще имат някои предразсъдъци, секцията ни е млада и трудно се гради доверие, но искаме тази нагласа да се промени”, изрази надежда Карина Ангелиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование