Деца посягат към хероин във Варна

Тежкият наркотик взе шест жертви през 2016 г.

След няколко години затишие хероинът отново е сред модните дроги край морето. Към него посягат не само заклети наркомани, но и експериментиращи с психотропни вещества деца, предупреди доц. Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница и председател на сдружение “Живот без алкохол”. Специалистите са категорични, че проблемът е много по-мащабен и младежите на град Варна не се различават от тийнейджърите на повечето страни в ЕС.

От началото на годината до края на септември тежката дрога е взела 6 жертви между 27 и 35 г. - двойно повече, отколкото през цялата 2015 г.

За същия период токсиколозите са върнали към живота 154 отровени от наркотици. Десет от тях прекалили с приема на метадон, а 52-ма - с хероин, като повечето са го комбинирали с метаамфетамини, трева или алкохол.

Общо 20 деца до 18 г. са получили помощ след тежки отравяния с дрога, като сред тях е и момиче на 13 г.

Най-често това е марихуаната, чиято употреба непрекъснато расте, отчитат от “Живот без алкохол” в поръчано от общината епидемиологично проучване. Резултатите сочат, че заради ниската цена и лесния достъп до различни психотропни вещества през последните 2 г. честотата на острите интоксикации от наркотици се е увеличила тройно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България