Деца рисуват в съдебната зала в Пловдив

Деца от ДДЛРГ "Княгиня Мария Луиза" бяха днес специални гости на Пловдивския апелативен съд по време на инициативата "Час на класа. Темида отблизо". На входа на Съдебната палата малчуганите бяха посрещнати от председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова, който им показа Информационния център, където всеки посетител може да направи справка за дела. Децата бяха впечатлени от мерките за сигурност на входа на сградата, а служители на звено "Съдебна охрана" демонстрираха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители.

За малко повече от час емблематичната зала 1 на Апелативния съд, където се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая. В ролята на учител влезе апелативният съдия Христо Крачолов, който разказа какви видове дела се разглеждат. "Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените са за наказателните, а зелените - за гражданските дела", разказа съдия Крачолов.

Той обясни на децата какво символизира Темида - богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. Съдията разказа на децата, че всеки ден те се сблъскват в ежедневието си със случаи, свързани с правосъдието и закона. Съдия Крачолов описа случай от практиката за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на "нападателя".

След това петима от тях облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав, а други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на симулацията на съдебен процес учениците задаваха въпроси на "подсъдимия", а накрая произнесоха "присъда". С много емоции децата посрещнаха демонстрацията на служители от Областна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието. Младши инспектор Георги Георгиев направи презентация на използваните оръжия и разказа историята на автомат "Калашников".

Младши инспектор Илиян Димитров демонстрира различни техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които се използват. Децата бяха впечатлени и от специалните автомобили, с които се транспортират обвиняемите до Съдебната палата. "За децата посещението в Съдебната палата е голямо преживяване. Този час на класа има голямо значение за превенцията на поведението и ще повиши правната им култура, защото повечето от тях не са се сблъсквали със закона", сподели директорката на ДДЛРГ "Княгиня Мария Луиза" Дарина Кукева.

Впечатленията си от участието в днешния час на класа децата ще нарисуват, а с рисунките ще бъде организирана изложба по време на Деня на отворените врати в Съдебната палата на 21 април. Инициативата "Час на класа" започна преди две години. През това време над 250 пловдивски ученици са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони