На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Деца с български буквари в ръце посрещат Илияна Йотова в Тирана

Албания. От нашия специален пратеник

В последния си ден от визитата си в Албания вицепрезидентът Илияна Йотова посети „Христо Ботев“, първото българско училище в Тирана, отворило вратите си преди три години. Там Йотова бе посрещната от деца в предучилищна група с български буквари в ръце, снабдени от България. Групата от предучилищни ученици е от 20 деца, които всяка събота и неделя провеждат тричасови занятия с учителка от български произход Елбасан.

Йотова подари на председателя на културно дружество „Просперитет – Голо бърдо“, Хажди Пируши, книга със стихове на Христо Ботев, сборник с вечни български песни и книга за историята на България. Пируши изказа своите благодарности за подкрепата, която българското общество в Албания получава от България, и на свой ред обясни, че само след месец училището ще смени своята сграда. Базата ще бъде заменена с по-голяма поради големият брой българи, проявили интерес.

Учителката Миранда Бела, която води предучилищната група, е завършила българска филология в Благоевград, но решила да се върне в Тирана, където заедно с мъжа си Димитър Бела преподават книжовен български език. Миранда разказва, че първоначално децата изпитват трудности, но видимото желание им помага за бързото усвояване на материала. Децата, започнали само преди седмица занятия в „Христо Ботев“, демонстрираха на вицепрезидента, че без проблем могат да изговарят всички български гласни.

Българското училище в град Тирана обучава деца в подготвителна група, но е предвидена и за подготовка по българки език за кандидат-студенти, желаещи да продължат образованието си в България.

Ученичката Константина на 16 години, която посещава учебния център от три години сподели, че двете неща, които най-много харесва в България, са красивата природа и гостоприемството на хората. Част от семейството й живее в България, където тя прекарва всяко лято. „В България се чувствам като у дома“, със широка усмивка призна Константина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.