Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Деца с увреждания в Сливен ще командват компютър с очи

Деца с увреждания в Сливен ще могат да командват компютър с очи. Нова технология ще позволи на малчуганите, които са без или с ограничена двигателна активност, с липса на говорни умения, с аутизъм или други затруднения, да изразяват желания, да правят избор, да рисуват, а в по-късен етап – и да пишат, като само с погледа си ще могат да посочват на монитора различни символи, да „хващат четката“, да „казват“ каква храна обичат и какво ли още не. Системата вече се внедрява в Регионалния център за приобщаващо образование в града, тя е предоставена от фондация „АСИСТ“ със съдействието на просветното министерство и финансовата помощ на УНИЦЕФ.

„Тази технология е инструмент, който може да бъде адаптиран за нуждите на всяко дете“, заяви доц.д-р Морис Гринберг от НБУ, експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на фондацията. В развитите страни системата е позната от вече 10-15 години и е в помощ както на деца, така и на възрастни, изгубили двигателна активност след инсулт, инфаркт, злополука или останали без говорни способности заради здравословни проблеми. За приложението й в България, освен средства, е необходимо да се преодолеят предразсъдъците, че децата с увреждания автоматично са и с умствена изостаналост.

„В Норвегия, например, са проведени изследвания на всички деца с детска церебрална парализа. Установено е, че те са с голям спектър когнитивни възможности, а при 30 процента от тях – с напълно запазени когнитивни възможности, особено в началото“, заяви доц.д-р Гринберг. Но за да се запазят те, работата с тяхното развитие трябва да започне от ранна възраст. В тези случай боравенето с компютър от 2-3-годишна възраст не само не е скандално, а препоръчително. Лекарка от наша болница, например, дори е разработила приложение за болнична комуникация с малките пациенти с детска церебрална парализа.

Доц.д-р Морис Гринберг и д-р Евгения Христова демонстрираха в регионалния център възможностите на новата технология. Няколко от 400-те деца със специфични образователни потребности в Сливен първи опитаха възможностите на системата и предизвикаха много вълнения сред наблюдаващите родители и педагози с това, което направиха: само с движение на очите си оцветиха в синьо картинка на лек автомобил, направиха опити да посочат различни символи, за да съобщят на майките си, че обичат спагети. Предстои обучението на 10 педагогически специалисти от Сливен за работа със системата. Стойността й в момента варира между 2700 и 4000 лева, тя е индивидуално средство, но закупуването й не се покрива от социални фондове, както в почти всички европейски страни и САЩ.

По данни на „АСИСТ“, близо 7000 възрастни и деца в България се нуждаят от новата технология.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.