Джаки Чан - Оцеляващият

Джеки Чан аха да загине ден преди тази Коледа на снимките на новия си филм в Китай. Макар и 65-годишен, китайско-американският актьор е в топ кондиция и не използва дубльори в каскадите. При сцена под вода в морето скала пада върху Чан и го затиска. „Внезапно изпитах страх и цялото ми тяло се разтресе. Осъзнах, че всеки момент може да умра”, сподели той след инцидента и добави: „Джеки, не се панирай”, проблесна в съзнанието ми, докато бях на ръба да загубя съзнание. Задържах още малко дъха си и екипът стигна до мен...” За пореден път, - този път в истинския живот, а не в киното - Джеки Чан оцелява.

Джаки Чан е истинско чудо на биологията, защото след толкова много роли и контузии той продължава да е гъвкавата пантера от Изтока, покорила Запада. Днес той е най-могъщият и успешен културен износ на Хонконг и един от най-прочутите мъже на планетата. Неговото име отдавна е запазена марка за невероятния му талант и стоманен характер.

Чан е майстор на бойните изкуства, актьор, продуцент, режисьор и каскадьор. Той е прочут по целия свят със своя акробатичен стил, който включва чист екшън и комични елементи. Джаки пише, режисира и участва във филми, които съдържат някои от най-опасните каскади, запечатвани някога. Той е известен с това, че сам изпълнява на пръв поглед невъзможните номера, а запазена марка по време на финалните надписи в неговите филми е компилация от неуспешни каскади и пребивания.

Чан е виртуоз в бойното изкуство кунгфу и заедно с легендарния Брус Лий е един от най-важните популяризатори на този стил в целия свят. Играе в киното още от дете, прави няколко роли през 60-те, а през 70-те се утвърждава като една от големите звезди в Хонконг с иконични изяви в жанрови шедьоври като „Китаецът сваля веригите си”, „Легендата за пияния майстор”.

През 90-те пробива и в Холивуд с американски тупалки като „Първият удар на Джаки Чан”,„Сблъсък в Бронкс” и най-вече с изключително касовата поредица „Час пик”, в която Чан си партнира с комика Крис Тъкър.

Преди 3 години получи Оскар за цялостно творчество, има свои звезди на Алеята на славата в Холивуд и Авенюто на звездите в Хонконг.

Той е културна икона на няколко континента, бил е герой и вдъхновение на множество поп песни, комикси, рисувани поредици и видеоигри.

Чан се ражда в семейството на Лий-Лий и Чарлз Чан. Китайското му име е Чан Кун-сан, което означава „Роден в Хонконг”. Тъй като бил тежко бебе, майка му дала прякора Пао Пао. Когато учил в Оперното училище (заедно със Само Хънг и Иъйн Биао), бил известен като Иъйн Ло в знак на уважение към своя учител Уй Джим-Иъйн. В ранната си кариера на каскадьор и актьор е известен още като Чен Иъйнг Лънг (или Чен Иъйн Лънг). Друг негов известен прякор е Големия брат.

За своите милиони почитатели по света Джаки Чан е посланик на хумора и екшъна, на силната воля и хуманизма. Една от най-симпатичните суперзвезди в епохата на холивудска суета и фалш.

 

Богат e и пее

След 50 години в киното и над 200 роли Джеки Чан заслужено е сред най-богатите в света на забавленията - сп. „Форбс” му отреди 5-о място в тазгодишната си класация. Приходите му са 58 млн. долара за 2019 г., а общото му състояние се оценява на над $350 млн. Малцина знаят, че той има школуван оперен глас и е музикална звезда в стиловете китайски кантпоп и мандпоп. Започва професионално да записва още през 80-те. Изпълнява главните песни на повечето си филми в оригинал, но когато излизат на Запад, саундтракът винаги бива заменян.

 

За него

Разплаках се, като видях, че е жив

Сякаш цяла вечност измина, докато извадиха Джеки от водата. Като видях, че е жив и диша, нервите ми не издържаха на напрежението и избухнах в плач.”

Стенли Тонг, личен приятел на Чан и режисьор на последния му филм “Авангард”

 

Сред най-великите артисти

Винаги съм смятал Джаки за един от най-великите артисти на всички времена. Неговите спиращи дъха каскади и екранни номера се превърнаха в отделен жанр, в своя собствена арт форма. Само великият Бъстър Кийтън има изпълнения, които да се равняват на Чан. Той е безстрашен и гениален майстор, съвсем логично е една от най-големите звезди на планетата.

Арнолд Шварценегер, актьор, бизнесмен и политик

 

Има сърце като Гранд каньон

Малко хора в развлекателната индустрия могат да се похвалят с професионалното портфолио на Джаки и най-вече с броя на сърцата и съзнанията, които е докоснал със своите повече от 200 филма. А самият Джаки е изключителен хуманист и филантроп, той има сърце с размерите на Гранд каньон. Прекрасен, прекрасен човек...

Куентин Тарантино, режисьор и сценарист

 

Не съм работила с по-голям виртуоз

Никога няма да забравя дните с Джаки Чан, докато работихме по екшън комедията „Смокинг”. Той вече беше жива легенда с „Час пик”. Всички в екипа бяхме изключително вдъхновени от неговия пример, от работната му етика, от енергията и въображението му. И от чувството му за хумор, разбира се. Не съм работила с по-голям професионалист и виртуоз от него.

Дженифър Лав Хюит, актриса

Коментари

Задължително поле