Джакузи изкорми дете в хотел на Златни пясъци (обзор)

4-годишно момиченце бере душа в реанимацията на варненската МБАЛ "Св. Анна", след като помпата на джакузи го засмукала и буквално разкъсала червата му. Тежкият инцидент станал миналата събота, но бе огласен в понеделник от пресслужбата на апелативната прокуратура.

Във фаталния ранен следобед малката Изабела била в басейна на 5-звездния хотел "Адмирал" на Златни пясъци заедно с майка си и баба си. Детето цамбуркало в топлата вода, но решило да се премести до майка си в джакузито. В този момент започнало да пищи от адска болка. Стреснат, спасителят веднага изключил всмукателната помпа, за да освободи момиченцето от получилия се вакуум. Драмата се разиграла за секунди, но след нея целият басейн почервенял от кръв, разказаха очевидци. Пострадалото момиченце веднага било транспортирано с линейка на Спешна помощ до МБАЛ "Св. Анна", където го оперирали. Въпреки това животът му още е в опасност, обясниха шефът на детското отделение д-р Румен Христов и началникът на реанимацията д-р Валентин Власаков.

"Детето е получило много тежка осакатяваща травма. Картината беше доста драматична. Тънките му черва излизаха през ануса. Големи части от храносмилателния тракт ги няма. На този етап се борим за живота на малката пациентка, не е изключено да се наложи нова операция. Ако, дай Боже, оцелее, ще трябва да претърпи поне две възстановителни интервенции", уточни д-р Христов, който призна, че в дългата си практика не е виждал подобни поражения. Според д-р Власаков Изабела е на командно дишане, в изкуствена кома. "Има и елемент на удавяне, детето е погълнало обработена с хлор вода. От много страни дебнат опасности, следващите 10 дни ще са критични", каза той.

Разследването на случая ръководи районната прокуратура във Варна. Работният му текст е за причинена тежка или средна телесна повреда заради незнание или поради немарливост, като тепърва ще се установяват виновните лица. Майката и бабата на Изабела са британки, но живеят постоянно у нас и не са били на почивка, а само са отскочили до СПА центъра на "Адмирал" - на басейн с джакузи. Според майката на Изабела - Никол, не е имало решетка на помпата в "Адмирал", която източва водата от джакузито за филтриране. Липсвала и предупредителна табела, че зоната е опасна за деца, а по време на инцидента спасителят не е бил край басейна. Извикали го от съседно помещение, след като детенцето било засмукано и запищяло.

Два дни след трагедията хотелът бе затворен. През зимата той работи само когато има организирани събития, разказаха продавачи в близките магазинчета.

"Преди няколко часа разбрах какво се е случило с Изабела. Всички тук сме потресени, тя е толкова слънчево и миловидно дете. От нищо - нещо, дано малката се оправи, цяло село стискаме палци", коментира пред "Труд" Иванка Маринова, кметица на аксаковското с. Кичево.

Изабела живеела там заедно с баща си Христо и майка си Никол. Била единствено дете в семейството. Често на гости идвала британската й баба, която също живеела постоянно у нас - в къща в близкото с. Оброчище.

Хотел "Адмирал", където се случи трагедията, е собственост на "Златни пясъци" АД. След приватизацията на парче на комплекса дружеството остана собственик на 6 от хотелите и на цялата инфраструктура.

От ръководството на дружеството отказаха пряк контакт с медиите, но направиха писмено изявление, в което изразяват своята загриженост и съпричастност, искрено съчувствие към близките на пострадалото дете и готовност да окажат подкрепа за оздравяването му.

"Искаме да уверим всички заинтересовани страни, че оказваме и ще окажем пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на причините, довели до това събитие. По-подробна информация ще предоставим след приключване на задължителните проверки", пише в съобщението.

 

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Проверяват съоръженията само по сигнал

05-2-kareДържавната агенция за метрологичен и технически надзор е институцията, която има ангажимент да следи за изправността на съоръжения като джакузитата, но само преди те да бъдат пуснати на пазара.

„Предоставят ни всички необходими документи и ако те отговарят на изискванията, обектът се пуска в търговската мрежа. След това се правят проверки само по сигнал за техническа неизправност или нещо друго“, обясниха пред „Труд“ от ДАМТН.

След инцидента в „Адмирал“ от агенцията са изпратили инспектори на място, за да проверят функционира ли всичко така, както е разписано по технически параметри, монтирано ли е джакузито от компетентно лице и спазени ли са всички инструкции за безопасност.

Центърът в хотела не е сертифициран като СПА от Министерството на туризма, показа проверка на „Труд“.

Министерството сертифицира само СПА, уелнес и балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, които трябва да отговарят на определени изисквания, за да носят съответното наименование.

От „Адмирал“ обаче са определили своя център като „Център за красота и спорт“, което може да функционира без сертификат от министерството.

 

Инцидентът е трети подобен за последните години

Трагедията с Изабела е трета подобна за последните 10 г. През 2009 г. 13-годишната плувкиня Ива Христова се удави в басейна на хотел "Аква Холандия" в Разград. Там тя била в плитката част с братчето си и свои приятели. Заради счупване на решетка работещата помпа оказала засмукващ ефект и детето останало под водата. Спасителите на хотелския басейн много трудно го извадили. Нелепата смърт застигнала Ива в линейката на път за болницата.

Две години по-късно по идентичен начин се удави и 13-годишната Сара Ернст от Германия

Инцидентът беше в басейна на хотел "Берлин Голдън бийч" на Златни пясъци. Тръба, която изтегля водата през филтъра за пречистване, засмукала детето.

Авторът на хидротехническата експертиза инж. Христо Орешков обясни тогава, че при изграждането на съоръжението са нарушени правилата за безопасност и момичето се е удавило, тъй като скоростта на засмукване на вода от помпата, захранваща гъбата, е била 10 пъти над нормата.

Коментари

Задължително поле