МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Джак Ма – Играч с визия

Китайската компания „Алибаба“ има интерес да открие у нас логистичен център за онлайн търговия, който да обслужва цяла Европа. Стартът бе даден тази седмица, когато премиерът Бойко Борисов се срещна с гостуващия у нас вицепрезидент на компанията Лицин Сън. Собственик на китайския конгломерат за интернет търговия е Джак Ма. Попитан веднъж какви качества различават директора от служителя в една компания, Джак Ма отговаря: „Служителят трябва да притежава много по-висши технически умения от теб. Ако не ги притежава, значи си наел неправилния човек. Концентрирането на вниманието ти върху уменията на служителите и наемането на хора, които знаят как да осъществят визията ти, е важна основа за успеха на всяка голяма компания.“

Можете да се доверите на Ма Юн, известен повече като Джак Ма, да ви даде печелившия бизнес съвет. И няма да ви подведе – освен щедър на идеи Джак Ма винаги е готов да даде възможност и на други да реализират мечтите си. Смята „дружелюбната конкуренция“ за най-продуктивната бизнес философия. Но най-вероятно първо ще ви заговори за нуждата от желязна упоритост в постигането на целите. В крайна сметка не току-така се става първият китайският бизнесмен на корицата на американското списание „Форбс“; или пък един от 30-те най-влиятелни хора в света; или основател на най-голямата търговска верига на планетата, оценявана на близо 250 млрд. долара. Особено когато си започнал с въртене на педали на велосипеда по над 200 км всеки ден, за да развеждаш западни туристи, с които да практикуваш английския си език.

Ма Юн е роден на 10 септември 1964 г. в китайския град Ханджоу, където израства и получава образованието си. Именно там в края на 70-те и първата половина на 80-те години, по време на туристическите обиколки на столицата на източната провинция Джъдзян се запознава и завързва писмена кореспонденция със западняк, който, затруднен с произношението на името му, го наричал „Джак“. И така останало. Детството за Джак Ма преминава под знака на „културната революция“ в Китай, а близките му са подложени на гонения заради политическите си убеждения. Ранните етапи от живота си бизнесменът описва в интервю като серия от постоянни неуспехи: „Два пъти се провалих на изпита за основно образование, после три пъти на този за средно, два пъти неуспешно кандидатствах в университета и ме отхвърлиха като кандидат на всички места, на които търсех работа след завършване.“ (За пример – единствен неприет от петима кандидати за полицаи и 24-ма за работници в KFC.)

Все пак с диплома по английска филология в джоба, скромна преподавателска практика в университета в Ханджоу (за текущите разходи) и дребен преводачески бизнес на частно зад гърба си, през 1995 г. Джак Ма за първи път посещава САЩ. И открива интернет. Легендата разказва как първото нещо, което потърсил, било думата „бира“. И останал изумен от всички резултати на марки и производители от цял свят, които получил. Но нито един не бил от Китай. Джак Ма се завръща у дома и още през април същата година, съвместно със съпругата си и приятели, лансира „Китайските жълти страници“, или „Чайнапейдж“. Големият интерес на стотици хиляди малки и средни производители към платформата неминуемо привлича вниманието на властите и Джак Ма се озовава в партньорство с правителството на Китай. Неудовлетворен от това как се развива бизнесът му, Ма се оттегля от „Чайнапейдж“. След няколко години престой в министерството на външната търговия (където завързва много добри международни контакти), напуска държавната служба, за да основе компанията за интернет продажби „Али Баба През 1999 г. въпреки отказите на компаниите от Силициевата долина Джак Ма успява да осигури 25 млн. долара начален инвестиционен капитал от външни източници за бизнеса си и тръгва напред.

С края на „бума“на интернет компаниите в първото десетилетие на века,Ма също е изправен пред затруднения, въвлечен в търговска война с американския гигант в онлайн търговете „Ибей“ заради лансираната от него в Китай безплатна еквивалентна платформа „Таобао“. В крайна сметка Ма отказва да продаде компанията си на „Ибей“ и до 2005 г. ги изтласква от пазара в Китай. Същата година убеждава „Яху“ да инвестира 1 млрд. долара в „Таобао“ и към края й „Али Баба“вече се оценява на над 2,5 млрд. долара. Vae victis! (латински – „горко на победените“)

Върхова точка в продължаващия възход на империята на Джак Ма и признание за постигнатото от него и екипа му е излизането на „Али Баба“ на Нюйоркската борса през септември 2014 г., превърнало се в най-успешното в историята. Холдингът набра 25 млрд. долара за първия ден от търгуването на акциите си и се превърна същия ден в една от най-големите световни корпорации с пазарен капитал (тогава) около 200 млрд. долара.

Херцогът на трилиона

Месецът е ноември. Годината е 2012-а. Светът е започнал леко да си поема дъх от рецесията след финансовата криза четири години по-рано. Потребителите се отпускат да пазаруват за празниците. Масово. В края на месеца „Али Баба“ отчита общ обем на транзакциите в размер на 1 трилион юана (144,8 млрд. долара). Джак Ма е обявен за „Херцогът на трилиона“. Иначе личното му имане се оценява на „скромните“ 20 млрд. долара. Ако се интересувате.

ЗА НЕГО

Не се смята просто за бизнесмен

Джак (Ма) не гледа на себе си просто като на китайски бизнесмен. Той иска да е глобален играч. Предполагам, че би могъл да се опита да е полезен между Пекин и (Доналд) Тръмп като втори канал за комуникации, по-приемливо лице на Китай (за връзка със САЩ). За Джак най-важен е клиентът. Ако Тръмп е клиентът, какво му трябва? Да изпълни обещанието си да осигури работни места за селскостопански и обедняващи райони.

Дънкан Кларк, автор на книгата „Али Баба: Домът, който Джак Ма построи“, по повод изненадващата среща на китайския бизнес мен с новоизбрания президент на САЩ тази седмица

С Джак ще направим велики неща

Имахме изключителна среща. Той е велик, велик предприемач, един от най-добрите на света. И обича тази страна, и обича Китай. Двамата с Джак ще направим велики неща

Доналд Тръмп след срещата си с Джак Ма

Има доверието на Пекин

По пътя си към върха, Джак Ма спечели доверието на Пекин. Той придружаваше на няколко пъти президента Си Дзинпин на официални визити в чужбина, включително в САЩ през 2015 г. (…) Същевременно Джак Ма оперира и сред най-високото ниво на глобалния елит. Той е изключителна рядкост в китайските бизнес среди, говори перфектно английски и умее да беседва с лекота. Самият той е много добър разказвач на истории, често приканва китайците да се учат от Холивуд и Библията за силата на повествованието. Той е и редовен гост на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Лю Юан, журналист, в. „Уолстрийт джърнъл“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. E, от почти 1,5 милиарда ще е срамота да не излезе един като наго. Иначе ашкулсун, аферим ефенди, да е жив здрав! Но пак се връщам на библейстака истина – който иска да прави пари трябва да има пари и опита от животапѝри се правят с чужди пари. Имам пред вид онзи абзац за 25:те милиона…… Иначе другото е факт, че е личност на която нивото на некомпетентност е неизвестно, явно много високо.
    Отново, да е жив и здрав!!!

  2. Зад всеки голям играч стой поне една държавна система, която го създава, укрепва и защитава.

    Да ме извинява тезата за индивидуалната упоритост и
    личния труд. Нека, който и да е Джак да си приказва тяхната версия.

Отговорете