Община плаща 170 000 лева за фатален инцидент на мост

В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради Делото срещу двамата машинисти е в ход

Пожарникар катастрофира в Търговищко, тежко ранена е руска гражданка

Директор на училище отстранен, 62% от учениците му не били в час

„Левски“ се закани на „Лудогорец“

Президентът към олимпийските отбори по природни науки: Надеждата за България е в огромния потенциал на младите хора

29-годишна и баща й пострадаха при катастрофа

Разходите за ток на „В и К“ скочиха с 10-15 на сто месечно

Неизправност или липса на вода може да е причина за взрива на бойлер в Шумен Засегната е и съседната къща

Белодробна болест е най-вероятната причина за смъртта на 13-годишната ученичка във Враца

Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

5 години затвор и глоба от 5 000 лева за изнудвач от Горна Митрополия

45 души от Варненско се разболяха от туберкулоза за година

ГЕРБ предложи до 2 години или глоба от 2 до 5 хил. лв. за изгаряне на отпадъци

Софи Маринова се забули (СНИМКА)

Джамбазки за неизбежната отбрана: Аргументът, че „хората щели да се изтрепят“ е лаишки

„Категорично е необходима либерализация в режима на придобиване, притежаване, носене и използване на оръжие за самоотбрана и самоохрана“. Това се казва в позиция на евродепутата и зам.-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки по повод шумния отпор, който някои политици, прокуратурата и ВСС, както и либералните среди в България оказват срещу разширяването на института за неизбежна отбрана в НК.

„За левицата чуждото е ничие. Битовата и циганската престъпност са наследството от БСП, ДПС и компания, които съсипваха България с десетилетия и показаха на престъпниците, че могат да безчинстват безнаказано“, допълва още той.

Ето и пълния текст на позицията на евродепутата:

Този коментар е и ще е политически, не правен. Защото въпросът вече не е само правен. Въпросът за разширяването на института на неизбежната отбрана е политически. Както и въпросът за либерализацията на режима за придобиване, носене и използване на оръжие за самоохрана и самоотбрана.

Защото се изисква ясна политическа воля и решимост, за да се промени законодателството така, че да отговоря на изискванията на времето и на обществените потребности. Времето, в което живеем е време на безнаказана, вихреща се, често етническа, битова престъпност. Време, в което домовите кражби, обирите на вили, мазета, тавани, кражбите на имущество масово не се разследват, не се разкриват и не се наказват. Просто не се наказват. И това е факт.

Нещо повече! Българските граждани отдавана не вярват, че дори да се обадят на телефон 112, дори да подадат сигнал, жалба или оплакване, то някой изобщо ще им обърне внимание. Колко пъти сте се обаждали на 112 и сте получили смислена и навременна помощ? Колко пъти сте пускали жалби след обири на апартаменти, мазета, тавани и прочее и кражбите са били разкрити? Хайде по-сериозно, моля.

„Статистиката“, според която тези престъпления били намалявали е нескопосана подигравка с реалността и здравия ни разум. Полицейското присъствие в малките населени места продължава да липсва. Отделен е въпросът с недокомлекта и мотивацията на силите. Съдебните състави продължават да пускат закоравели социопати, рецидивисти обратно на улицата. Отдавна е известно, че българските съдилища системно присъждат немотивирано ниски присъди.

И всичко това е следствие от целенасочената политика на управлявалите БСП, ДПС и компания, които в продължение на два мандата опустошиха и малкото останало от безчинствата на комунизма. Предхождащите прехода 45 години „светло комунистическо бъдеще“ в комбинацията от умишлено проваления преход и криворазбраната представа за човешки права, доведоха до беззаконието в страната.

Няма и не може да има никаква житейска и правна логика в това лице с девет присъди да е на улицата. И не на улицата, а в частен имот, въоръжено с нож. За да обира. Всеки, който защитава този престъпник, насърчава подобните му. Казва на останалите рецидивисти – „крадете си спокойно, в двора, в гаража, от вилата може и никой не може нищо да Ви направи. И да Ви хванат, ще Ви дадат още някоя я условна, я три-четири месечна присъда, после отново си крадете.“

И всеки, който отрича тези позорни факти, или пада от Марс, или е заинтересован да се прави на „дръж ми шапката“. Има няколко такива групи и обществени прослойки, които яростно бранят „статуквото“ такова, каквото е, и това се видя ясно в дебатите миналата седмица.

Защитниците на статуквото на практика отрекоха частната собственост. От двора можело да се краде. Оправдаването на крадеца, който само „си берял черешки“, доведе до убийството на пазач на черешов масив в Кюстендилско. Зверско убийство, извършено с колове и лопати, от озверяла тълпа индо-българи. Която „само си беряла черешки“ в чужд имот. Знаете ли как „берат“ чужди череши тези наши съграждани? Унищожават цялата градина. Трудът, работата, парите, хлябът на собствениците заминава. Не само едногодишната реколта, цялата градина. Тези паразити ли пазите?

И, ако за левицата това е да речем нормално, тя така или иначе смята, че всичко чуждо е ничие и може да бъде присвоено, то когато такива тези и позиции идват от политици, претендиращи да са десни, това е нелепо и позорно. Атаката срещу правото на самозащита и отбрана на живота и собствеността е атака срещу базовия принцип, на който е основано днешното ни общество, а именно принципа на частната собственост на свободния гражданин.

Частната собственост е частна и трябва да бъде неприкосновена. В това ние, патриотите от ВМРО – БНД, вярваме и ще се борим това да бъде гарантирано от закона и държавата. Апартаменти, вили, гаражи, тавани, ниви, лозя, мазета, градини СА частна собственост. И никой няма никаква работа там, ако не е собственик. Всичко останало си е чист болшевизъм. Оправдаването на кражбата и нарушаването на неприкосновеността на частната собственост от страна на „десни“ политици и журналисти е гротеска и пореден пример за безпринципност и липса на последователност в защитата на ясни политически позиции.

И след като обществото ни е неспособно да изгради работеща система от правоохранителни и правораздавателни органи, то тогава трябва да бъде дадена и гарантирана възможността на всеки гражданин да се защити и отбрани от противоправни нападения и посегателства.

А що се отнася до промените в НК, то те категорично са нужни. Във формулировката на текстове на чл. 12 от НК, които уреждат нормативно „неизбежната отбрана“. Сегашната редакция позволява разнопосочни тълкувания и поражда противоречива съдебна практика. Да се отричат тези факти е крайно несериозно. Нужна е промяна в начина на изчисляването на присъдите и съдебната практика, които сега позволяват на убийци, рецидивисти, изнасилвачи да се разхождат свободно по улиците.

И да! Категорично е необходима либерализация в режима на придобиване, притежаване, носене, използване на оръжие за самоотбрана и само-охрана. Сегашният режим оставя решението дали да се даде разрешение или не, на субективната оценка на началника на съответното районно полицейско отделение. А където има субективна оценка – има субективна преценка. И това поражда корупция и лични отношения. И да, става дума за оръжие за отбрана, не за нападателни оръжия. Има разлика.

Затова – няма никаква причина, ако едно лице е с чисто съдебно минало, психически здраво и физически подготвено, да не може да придобие оръжие за самоотбрана. Аргументът, че „хората щели да се изтрепят“ е лаишки, не почива на никаква логика и не е верен. Защото който иска да се „изтрепва“, и сега намира начини – престъпниците и сега са въоръжени. Винаги са. Жертвата на престъпното посегателство е беззащитна. Статистиката е безпощадна – в държавите, където оръжието за самоотбрана е разрешено, броят на въоръжените нападения и обири е по-малък от този, който е регистриран в държавите със силни рестрикции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Да излезе мухлясалата професорка историчка да излъже, как партията и не нарочно е провалила прехода..

 2. Браво Джамбазки!!! Народе не позволявайте това
  послание да е глас в пустиня…

 3. Този джендър що не застане срещу някой циганин с пищов, че да видим що ще стане.

 4. Повече от правилно е.Ако крадеца знае че съм въоражен и имам право да използвам оръжие, ще се замисли дали да влезе в дома ми.Ако му стиска, да влезе-гърмя го и толкова. Ако той не мисли, другите крадци ще се замислят.Със сигурност кражбите ще намалеят и ще си осигурим повече спокойствие и сигурност.Точно това не искат родните политици.Уплашения човек лесно се манипулира.

 5. Да, те така и в Америка само на ужким се избиват по лаишки…

  1. Доста слабоумен довод… споко, след психотест на тебе не би трябвало да ти дадат.

 6. Не забравяй Джамбаски ,че и циганите ще имат оръжие , ще те заколят и те пренасят в двора си , че и децата да идат да берат джанки или череши ще можем да ги стрелваме, българина какъвто е мързелив и завистлив. ще има да се стрелят по нивите и дворовете за две – три години доста фира ще дадем.

 7. Не забравяй Джамбаски ,че и циганите ще имат оръжие , ще те заколят и те пренасят в двора си , че и децата да идат да берат джанки или череши ще можем да ги стрелваме, българина какъвто е мързелив и завистлив. ще има да се стрелят по нивите и дворовете за две – три години доста фира ще дадем.

 8. Джамбаски,подкрепяме те.Направете нужното докрай!!! Да не остане само глас в пустиня!!!

 9. Zashtitata na zhivot, semeistvo, lichna sobstvenost e pravo i zadolzhenie na lichnostta, dadena ni ot Boga. Vo sovremennata drzhava, tova pravo sme delegirali na drzhavata. Shtom instituciite ne mogat, vrashtat mandata na doverie obratno na individa. DA – ZA UREDBA NA NOSENE I POLZUVANE NA ORUZHIE

  1. Една от причините янките да имат оръжие е да могат да се защитят от своеволията И на държавата.

 10. Кмнтр,
  Веднъж и аз да съм съгласен с тебе!

 11. В момента КОС отказва разрешително след няколко въпроса към кандидата. 1. Нападан ли сте със заплаха за живота? Заплашван ли сте с убийство? Носите ли ежедневно големи и не ваши суми пари? Прониквано ли е с взлом в жилището ви? Ако не можеш да отговориш положително и то доказано с документи, отказват разрешително.

 12. Мангала Джамбазов – първо теб ше те гръмнат да знайш!

 13. Ама пак не случиха на народ това депутатите ни бе! Ама много ПРОСТ НАРОД, един такъв бе!

  Не разбират историческата неизбежност от това да бъдат бити, убивани, грабени и изнасилвани.

  Това, селяндури, е ЦИЛИВИЛИЗАЦИЯТА, от Брюксел ей! Не е майтап работа!

  Бият те, грабят те, онождат жена ти, взимат ти последните стотинки – търпиш! И се оповаваш на органите. И ето, най-накрая идва органа и съставя протокол! Виждаш ли?! Накрая възтържествува Справедливостта. Сега си имаш Протокол, държавна работа. И утре, като видиш душманина ти да си пие пиенето с Органа, можеш спокойно да му кажеш: „Ей, ти си лош! Имам Протокол, на!“.

  Ама селото си е село. Има едни злостни черни сили, които го баламосват, лъжат и защурват! И Селото им се връзват, будалите!

  Аз да съм на местото на Депутатите НИКОГА не бих разрешил на тия селяндури да се защитават. Ми къ?! Като знам АЗ к’ви съм ги вършил и колко аз съм им ограбил!

  Да мрат бе! Мене некой мисли ли ме!? Като пукнат ще ида при милионите си!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.