Джевдет Чакъров постави условия на Пеевски

Джевдет Чакъров

Пращат писма за преговори за кабинет до всички партии в НС, без “Възраждане”

Недоволните настояват да има двама съпредседатели и в парламента, а под решенията да стоят два подписа 

Ръководството на групата било нелегитимно

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров и депутати, подписали се “като подкрепящи Ахмед Доган”, не отидоха на заседанието на парламентарната група на Движението.

Предварително бе разпространено, че на заседанието предстои да се вземе решение за втория мандат. Малко преди началото на срещата бе изпратено решение, в което се посочва, че мотивите за неучастие на “народните представители, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган” в заседанието на ПГ на ДПС са няколко. Първият е “спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията”. В решението е посочено, че “настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган”.

Според Чакъров и “депутатите, подкрепящи Ахмед Доган”, “не са спазени указанията на почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група”, и това са Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Това означава съпредседателско участие в преговорния процес и под всички решения да стоят подписите на двамата съпредседатели.

“Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията”, се посочва още в решението.

Там пише и че неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на “импровизираното и нелегитимно събиране в понеделник”, “както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации” им дава увереност, че зададената посока “Връщане назад няма” е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи.

След заседанието на парламентарната група съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група Делян Пеевски коментира пред медиите, че е взето решение за втория мандат, който президентът по конституция трябва да връчи на втората парламентарна сила.

Пеевски съобщи, че решението на групата е да се изпратят писма до всички партии без “Възраждане”. Срокът е до днес (б. р. сряда) вечерта. “От медиите разбрахме, че няма желание за реализиране на втори мандат. Ще направим опит, защото сме отговорна партия”, подчерта Пеевски.

“Аз съм избран председател на партията от националната конференция, както и от парламентарната група. Всичко друго е въпрос на медийна спекулации. Има ПГ, която взима своите решения. Тя е решила аз да бъда председател към този момент”, заяви още той и подчерта, че всички депутати от ДПС са поканени на заседание на групата още от неделя вечерта.

Пеевски коментира и писмото от Станислав Атанасов, което уж беше изпратено до посолствата: “Мисля, че колегата разясни много ясно казуса и какво се е случило. Това е един компромат, който ни го направи кръга “Капитал”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика