Вучич обучава съпартийците си как да мразят опозицията

Драгомир Стойнев, БСП: Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Кметът на Перник: Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички желаем

Защо отрязали 100-годишно дърво в Македония?

Почистват от дървета 10 км пътища в Шуменско

Болници си прехвърлят 3-годишно дете с апендицит – спасили го в „Пирогов“

Black Friday за напреднали Как най-добре да се възползваме от кампанията?

Изписват натровените деца от болницата в Ямбол

Петима загинали при експлозия в цех за фойерверки в Италия

Унгария с вето срещу резолюция на ЕС за годишни доклади за върховенството на закона

Джейн Сиймор – секси и на 68

Доналд Тръмп: Не съм искал нищо от Украйна

Папа Франциск отправи призив за опазване на жените и децата

Турция е задържала адвоката на германското посолство за шпионаж

Край на политически таргетираната реклама в Google

Джейкъб Ротшилд – Меценатът милиардер

Натаниел Чарлс Джейкъб Ротшилд, 4-и барон на Ротшилд, внезапно се оттегли миналия месец от ръководната си роля в света на световните финанси.

Потомъкът на легендарното семейство банкери напусна поста председател на инвестиционния фонд RIT, който се оценява на 3 милиарда паунда, за да стане негов почетен президент. 83-годишният четвърти барон на Ротшилд обяви, че отсега-нататък ще се отдаде на страстта си към колекциониране и менажиране на произведения на изкуството. А служителите на известното имение Уодесдон в Англия, в което се съхраняват безценните колекции от изкуство на рода, се подготвят за лавина от нови проекти.

Прозорците на офиса на Ротшилд са с изглед към Спенсър Хаус, неокласическо имение на семейството на принцеса Даяна. През 1985 г. баронът го наема за 125 години, реставрира го и го обзавежда.

Ротшилд вече е на 83 години, но животът му продължава да е изпълнен с нови планове. Повече от 30 години той е главен герой на културната сцена във Великобритания. През всичките тези години баронът учи как да се мисли стратегически и креативно, за което получава купища награди и степени.

През 1985 г., оглавявайки попечителния съвет на националната галерия в Лондон, той привлича семейството Сейнсбъри, за да финансира музея. Те са собственици на втората по големина верига супермаркети на Острова, носеща тяхното фамилно име. В крилото, кръстено на тях, в момента се съхранява колекция от ренесансово изкуство.

Именно Ротшилд в края на 90-те години убеди британския вицепремиер Майкъл Хезълтайн да премести чиновниците от Самърсет Хаус, за да може великолепната сграда от ХVIII век на брега на Темза да стане достояние на обществеността.

През 2000 г. се ражда неговият проект за осветяване мостовете в Лондон под наименованието „Осветена река”. Отначало Ротшилд поканил американския художник Джеймс Тарел да създаде осветено водно пространство пред фасадата на Самърсет Хаус, но той поискал твърде много бюджет. Тогава баронът и дъщеря му Хана решили да украсят цялата река и привлекли други меценати към проекта.

Една от най-важните дейности на Ротшилд е обединяването на „хора на бизнеса” и „ценители на красотата”. Той се занимава с това от 1994 до 1998 г., когато е председател на Фонда за културно наследство. Този уникален Фонд разпределя средствата от хазарта на Острова – Националната лотария – за култура и общественополезни дейности. Баронът настоява и успява да накара всички музеи, кандидатстващи за безвъзмездни средства, да подготвят бизнес план и ги изпращал на одиторски компании за провеждане на образователни програми за музейни работници.

Днес в ход на реализация е най-големият проект на Ротшилд. След две години ще бъде завършено строителството на третата най-важна обществена сграда в Израел – Националната библиотека в Йерусалим. Средствата за изграждането й се отпускат от Фонда Ротшилд. „Имахме открит конкурс, в който не участва нито един известен архитект, тъй като те са много разглезени. Прегледахме 300 проекта и не ми хареса нищо, но трябваше да избера”, разказва Джейкъб Ротшилд. „Когато избрахме проектите, повиках на събеседване Ренцо Пиано (архитект на артцентъра Бобур в Париж), Франк Гери (музеят Гугенхайм в Билбао, „Танцуващата къща” в Прага), швейцарското бюро Херцог и де Мьорон (галерия „Тейт модърн” в Лондон, „Алианцарена” в Мюнхен) и им казах: „Просто елате и ни кажете какво бихте направили.” Така избрахме Херцог и де Мьорон.”

Най-новият арт проект на Ротшилд е в неговата къща на остров Корфу в Гърция. Двете бронзови фигури на Навзика и Одисей, стоящи на носа на острова, са ясно видими от корабите, минаващи през пролива между Гърция и Албания.

На 7 септември в имението на Ротшилд се появи нова атракция – съкровищница. Основната къща на имението, завещана от Джеймс де Ротшилд през 1957 г. на Националния тръст за изкуство на Великобритания и частично управлявана от Джейкъб от 1988 г., е изискан музей и красиво обзаведено викторианско имение. Съкровищницата е създадена, за да покаже на обществеността 300 ценни предмета на ювелирното изкуство. Кураторите работят съвместно със създателите на приложението SmartyFi, развивайки способността на програмата да работи с триизмерни обекти.

Ротшилд се отнася с ентусиазъм към цифровите технологии. Според барона, той има още много работа: от въвеждането на ред в счетоводните книги на Уодесдон до увеличаване на предоставяните от него стипендии, от работа с посетителите на неговия музей до поръчката на нови произведения на съвременното изкуство.

 

Червеният знак

Световната банкова династия е основана от германския евреин Майер Амшел Ротшилд в края на ХVIII век във Франкфурт. Семейното име идва от сливането на немските думи „рот” (червено) и „шилд” (знак) и произлиза от името на къщата, в която семейството е живяло в гетото, когато домовете не се отбелязвали с номера, а с цветове. Заради ранната кончина на родителите му Майер е принуден да прекъсне обучението си за равин и да стане чирак в банкова къща, преди да захване собствен бизнес. Завързвайки с годините добри отношения с принца на Хесен-Касел Вилхелм IХ, Майер Ротшилд въвежда практиката семейството да прави сделки само с короновани глави. До началото на ХХ век името Ротшилд вече е синоним за богатство, разкош и охолство по целия свят, но най-вече в Европа, където до тогава семейството е построило 41 двореца, повечето от които надхвърлят по пищност тези на кралските особи на Стария континент.

 

За него

Той е работохолик и перфекционист във всичко

Работя с Джейкъб Ротшилд от шест години. През цялото това време нито за миг не се почувствах некомфортно – такиви са неговият перфекционизъм, неговата позитивна нагласа към хората, с които работи, и неговата невероятно издръжливост и работохолизъм.

Пипа Шърли, ръководител на колекциите на Ротшилд

 

Името му е запазена марка

Инвестиционния фонд RIT е синоним на лорд Ротшилд. Образован в Итън и Оксфорд, той създава около себе си безпогрешно усещане за сигурност и доверие. Ротшилд осигурява на инвеститорите си безпрецедентна мрежа от контакти. Името на тази фамилия е невероятно мощна запазена марка.

Алън Бриърли, финансов анализатор за Canaccord Genuity Group

 

Изпълва с достойнство думите филантроп и меценат

Джейкъб Ротшилд използва състоянито си, за да си позволи лукса да се обгражда с невероятно красиви произведения на изкуството. Но той не ги пази само за себе си – голяма част от колекциите си е дарил на Националния тръст, а до останалата част има осигурен постоянен обществен достъп. Той е сред хората, които изпълват с достойнство думите „филантроп” и „меценат”.

Матю Понсфорд, журналист от Сеи Ен Ен

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.