Джеймс Матис: НАТО е здравата основа на САЩ и ние оставаме заедно

Снимка АФП

„НАТО е здравата основа на Съединените щати и ние оставаме заедно”, заяви американският секретар по отбраната Джеймс Матис на срещата на военните министри от пакта в Брюксел.

В момента САЩ изпращат войски и техника в Полша и балтийските републики за усилване на източния фланг на Алианса. Напреднали са и договорките за по-голяма активност на НАТО по суша, въздух и вода в Черно море.

Въпреки заявената подкрепа, Щатите настояват всички съюзници да споделят финансовото бреме на НАТО. „Трябва да поемат пропорционален дял от цената, защото свободата е това, което защитаваме”, заяви още Матис.

Увеличаване на разходите за отбрана също е основна тема на разговорите между съюзниците. По официални данни само пет държави от общо 28 покриват целта от 2% от БВП.

НАТО създава хъб от 100 специалисти към военното командване в Неапол, който ще обединява информацията, пристигаща от цивилни и военни разузнавателни канали за терористичните опасности от Близкия изток и Северна Африка. /БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.