Джеймс Матис: САЩ ще работят за запазване на военните връзки с Турция

САЩ ще работят, за да се уверят, че военните връзки с Турция ще останат незасегнати от дипломатическата криза между двете страни, предава Anadolu Agency. Това заяви в сряда министърът на отбраната на Вашингтон Джеймс Матис.

„Ще работи здраво за да останем свързани с нашия съюзник от НАТО срещу общия враг“, каза Матис, като добави, че до сега двете армии са постигнали добри резултати работейки заедно. Министърът заяви, че в миналото дипломатически кризи между САЩ и други страни не са засягали парарелното военно сътрудничество, като той не смята, че сегашния случай ще е различен.

Американската дипломатическа мисия в Анкара обяви в неделя, че ще спре издаването на визи за турски граждани, след като служител на посолството бе арестуван от местните власти по обвинение за връзки с терористична организация. Кризата се задълбочи, след като от Вашингтон обявиха, че стоят твърдо зад решението, въпреки заплахите на турският президент, че това ще доведе до влошаване на двустранните отношения.

От турското правителство изразиха мнението си, че издаването на неимигрантски визи за граждани на страната ще бъде подновено, след смяната на американския посланик в Анкара, която ще стана в края на седмицата, пише Daily Sabah.

Премиерът Бинали Йълдъръм изрази надеждата си, че двустранните отношения ще се нормализират скоро. Американският посланик Джон Бас също подчерта, че се надява скоро да бъде намерено решение на кризата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят