Джеймс Уудс - Бунтар в Холивуд

По-малко от един месец преди да навърши 70 години, големият американски актьор Джеймс Уудс продължава да влиза в заглавията с острата си критика срещу Демократическата партия и леволибералната идеологическа диктатура в Холивуд. Заради откритата му и артикулирана позиция срещу авторитарната културна хегемония на американските леви той е смятан за един от последните бунтари в американското кино. Множество прогресивни активисти водят системна кампания по очерняне и демонизиране на Уудс, а целта е той да бъде окончателно забранен от основната си платформа - социалната мрежа Twitter, където има над половин милион последователи.

Още през 2013 година Джеймс Уудс обяви, че най-вероятно никога повече няма да бъде допуснат да работи в Холивуд заради критичната му позиция относно президентската администрация на Барак Обама. По това време Холивуд и развлекателната индустрия като цяло се бяха превърнали в нещо като храм на обожанието към Обама, отстрани приличаха на религиозен култ или секта. В този пейзаж Джеймс Уудс - един от най-образованите, интелигентни и реторически способни актьори - се очерта като трън в очите на индустрията и заживя като културен дисидент. Днес той все още получава роли в някои телевизионни продукции, но като за изпълнител от неговия калибър е подозрително как няма големи предложения за роли в престижни игрални филми.

Своеобразното изгнание на Уудс съвпадна с най-острите му критики към Обама, Хилъри Клинтън и леволибералната ориентация на шоубизнеса. Няма съмнение, че неудобните политически позиции са повлияли на кариерното му развитие. След избора на Доналд Тръмп за 45-ия президент на САЩ Уудс подкрепи някои от идеите на новата администрация и продължи да разобличава лицемерието, двойните стандарти и лъжите на пристрастните мейнстрийм медии, общественици и политици, ангажирани с каузата и пропагандата на Демократическата партия и вманиачени в мисията си да унищожат Тръмп и всички, които по един или друг начин го подкрепят.

Но на този етап от живота си Уудс вече е преценил, че няма нужда да се подмазва на леволибералната конюнктура в Холивуд и очевидно е предпочел да се изразява свободно.

Кариерата му говори достатъчно добре за неговите способности. Той е един от най-качествените актьори в американското кино през 80-те и 90-те години със силни централни роли в изключителни филми като “Имало едно време в Америка” на Серджо Леоне, “Видеодрум” на Дейвид Кроненбърг и “Салвадор” на Оливър Стоун.

Уудс се ражда като Джеймс Хауърд Уудс на 18 април 1947 година в градчето Върнал, щата Юта. Баща му, Гейл Пейтън

Уудс, е армейски офицер от разузнаването, който умира през 1960 година след рутинна хирургическа операция. Майка му, Марта А. Смит, работи в предучилищни групи след смъртта на съпруга си. Впоследствие се омъжва повторно за Томас Е. Диксън.

Джеймс Уудс израства в град Уоруик, Роуд Айлънд, където посещава Пилигримската гимназия. Той продължава образованието си като студент в Масачузетския технологичен институт, където специализира политология, въпреки че първоначално възнамерява да започне кариера като хирург.

През 70-те години се ориентира към актьорската професия, но запазва своя интерес към политическия пейзаж. Интерес, който днес го е превърнал в един от последните бунтари на Холивуд.

Озвучава някои от

най-успешните видеоигри

Джеймс Уудс е школуван филмов, телевизионен и театрален актьор и притежава един от най-разпознаваемите гласове в американското кино. Неговият вокал е ангажиран за озвучаването на някои от най-успешните видео и компютърни игри. Уудс навлиза в тази индустрия още в края на 90-те с “Херкулес” после продължава с Grand Theft Auto, “Белязаният” и Sorcercers of Magic Kingdom.

ЗА НЕГО

Прецизен майстор на психологическата драма

Продължавам да смятам, че Джеймс е силно подценен актьор, въпреки че има световна слава и солидна филмография. Той заслужаваше дори по-внушителна кариера. В моя филм „Салвадор“ разбрах колко талантлив е Джеймс. Той е майстор на психологическата драма, преминава безупречно от едно емоционално състояние в друго, умее да изгражда образ, който да влезе трайно в колективното въображение на публиката.

ОЛИВЪР СТОУН,

РЕЖИСЬОР

Винаги е удоволствие да играя с него

Джеймс е прекрасен мъж, актьор и приятел. Един от най-умните и добре изразяващите се хора в нашия бизнес. Толкова бях щастлива когато Марти Скорсезе ни събра в „Казино“. Това партньорство се получи прекрасно и остави само качествени спомени в съзнанието ми. Познавах го от предишната ни колаборация в „Специалистът“. Какво мога да кажа за Джеймс, освен че за мен винаги е удоволствие да играя с него.

ШАРЪН СТОУН,

АКТРИСА

Един от най-добрите американски

актьори

Като канадец, който е работил с много американски актьори, мога да кажа, че Джеймс Уудс е един от най-добрите изпълнители в САЩ. Толкова се радвам, че избрах именно него да изиграе главната роля на телевизионния продуцент във „Видеодрум“. До голяма степен успехът на филма, който продължава да вълнува зрители по целия свят, се дължи на неговото изпълнение. Джеймс потъва в образа и отвежда публиката на приключение. Приключение, което не искате да свършва.

ДЕЙВИД КРОНЕНБЪРГ,

РЕЖИСЬОР

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети