Джейсън Стейтъм - Могъщ мъжкар

Английският алфа-мъжкар Джейсън Стейтъм си проправи път до ветровития връх на развлекателната индустрия с ритници, юмруци, екстремно шофиране и тонове тарикатски чар. Сега този елитен играч символично пое кормилото на зрелищната поредица “Непобедимите” от нейния създател Силвестър Сталоун, а тези дни филмовите декори в Киноцентъра в София го чакат да снима сцени от четвъртата част. Стейтъм вече е бил в България прези годините и всеки, работил с него, споделя какъв “невероятен пич” всъщност е мегазвездата с 55 роли и близо 29 милиона последователи в “Инстаграм”.

“Непобедимите 4” трява да излезе догодина, а преди време Джейсън Стейтъм отново владееше класациите по приходи след като се събра с режисьора, който го откри за киното - Гай Ричи. “Човек на гнева” страшно приличаше на много от старите му заглавия, но милионите фенове нямат никакъв проблем с това. Вече 20 лета Стейтъм пристига с банкова гаранция за жанрова екстраваганца. Той е един от релефните и плешиви императори на модерното екшън кино и на 54 години е в превъзходна форма.

Джейсън Стейтъм и Гай Ричи заедно потеглят към върха през 1998-а с глобалния успех на нискобюджетната история за лондонски кокни тарикати и дребни гангстери, които се надпреварват да се прецакват “Две димящи дула”. Две години по-късно Стейтъм вече е световна звезда с втория топ филм на Ричи “Гепи”. Актьорът е в ролята на промоутър на нелегални боксови мачове в английската столица с прякор “Турчина”. Стейтъм играе самоуверено и разчита на бързия диалог, изпъстрен с английски жаргон.

Но след виртуозните словесни подвизи в “Две димящи дула” и “Гепи” Джейсън Стейтъм рязко се преориентира към телесните изпълнения в екшъни, фантастики и сурови трилъри. Той е изградил мускулесто тяло с дълги години на сериозен спорт. Минал е през футбола, бойните изкуства, професионалното гмуркане и като доказан атлет се намества крайно удобно в нишата на холивудското екшън кино, освободена от старите тиранозаври на жанра като Сталоун и Шварценегер.

Стейтъм става лице на няколко високооктанови поредици като “Транспортер” и ““Механикът”. После се пробва и в по-ансамблови франчайз суперпродукции като “Бързи и яростни” и споменатата вече поредица “Непобедимите”, където е на чело заедно със Силвестър Сталоун. За “Непобедимите 2” и “Непобедимите 3” Стейтъм беше в България, където участва в няколко главозамайващо хореографирани екшън сцени, включващи множество други звезди и техните каскадьори. И до днес той е един от най-големите активисти за повече признание за професията на каскадьора и призовава да има специална категория на наградите “Оскар”, която да почита труда на мъжете и жените, рискуващи живота си за най-невъзможните и опасни сцени в киното.
Стейтъм, Скалата и Вин Дизел оформят модерното мултимилионно трио на екшън звездите без коса. Брус Уилис, разбира се, е преди тях като екранна легенда, но и тримата желаят да постигнат неговата дълголетна поп-културна стойност, а най-близо до Брус изглежда именно Джейсън.

Филмовите критици не са особено запалени по творчеството на Стейтъм, но екшън феновете и жените го обожават. Преди да стане актьор той е модел и винаги е бил вдъхновение за нежния пол. Той е играч от световна класа и на 50-годишна възраст направи дете на 30-годишната актриса и топ модел Роузи Хънтингтън-Уайтли. Двамата са заедно от 2010-а и разполагат с имение в Бевърли Хилс, Калифорния.
На хоризонта пред Джейсън Стейтъм не се очертават много претенциозни драми за фестивални отличия и възторжени критически анализи в “Ню Йоркър”, например. Стейтъм е една от големите звезди, които не се правят на специални. Той бачка здраво, не се оплаква и не прекалява със сополивия холивудски активизъм. Още една причина да бъде харесван от нормалните зрители, независимо дали играе една и съща роля във всеки филм. Той притежава излъчване, което изпълва кадъра и държи вниманието. Повече от 22 години след “Две димящи дула”, Стейтъм остава топ тарикат без коса, но с физика за билборд плюс обширна и лоялна армия от последователи, които гарантират високи приходи на много от филмите му и си го обичат такъв, какъвто е - опитен раздавач на ритници.

 

Никой не би казал, че е на 54 години

Последно работихме по “Револвер” преди повече от 15 години. А сега в един момент се огледахме и осъзнахме, че и двамата сме ударили петдесетака. Той е на 54 години, но никога няма да му ги дадеш. Никой не би казал, че Джейсън е на 54, изобщо не изглежда остарял. Същият си е. Отделно имам чувството, че все едно сме направили “Две димящи дула” преди 15 дни. А е минала цяла вечност. Отношенията ни са същите като тогава. Още играем много шах.

Гай Ричи, режисьор и сценарист

 

Извадих огромен късмет с него за “Непобедимите”

Готов съм да предам бъдещето на “Непобедимите” в здравите ръце на Джейсън. Извадих невероятен късмет с Джейсън за тази поредица. Просто феноменален актьори и човек. Оставя всичко от себе си на снимачната площадка. Той може да шофира бързо и опасно, да скача от високи сгради, да се бие като командос. Владее всички ключови елементи на екшъна. Винаги е удоволствие да играя с него или да го режисирам във филм.

Силвестър Сталоун, актьори продуцент

 

Участвал е и в пълни безумия

Никога не съм харесвал съвместните филми на Гай Ричи и Джейсън Стейтъм. Тези мачовци с техните сурови реплики и опити да бъдат супер внушителни във всяко отношение. Но когато се вземат твърде насериозно става непоносимо. “Револвер”, например, беше пълно безумие, неспасяем филм. Болезнено беше да гледаш Стейтъм в това нещо. И той се мъчеше, личеше ли. Абсурден сценарий. Нямаше какво да направи.

Марк Кремоуд, филмов критик 

Екшън мачото срещу праисторическата акула

Изпитание за егото и стойността на всяка звезда е участието във филм за чудовище. Обикновено в такива заглавия актьорите остават на заден план и вниманието е насочено към творението на специалните ефекти. Джейсън Стейтъм се пробва в жанра с “Мег” - морски епос за завръщането на гигантска праисторическа акула от вида Мегалодон в Тихия океан. Филмът направи над половин милиард долара преди три години и вече се работи по продължението.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети