Джема Грозданова: Към 2025 г. ЕС може да се е увеличил с още страни-членки

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надеждата пред БНТ, че към 2025 г. Европейският съюз може да се е увеличил с още страни-членки.

Именно това е фокусът на изнесената от Европейската Комисия стратегия за разширяването на ЕС към Западните Балкани, която беше изнесена вчера. Тя допълни, че една от целите на стратегията е да се въведе геополитически баланс в региона, като се ограничи влиянието на Русия и Китай и че спорът между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка е въпрос, в който България не трябва да се намесва.

Успяхме с другите две държави от триото да върнем фокуса върху разширяването на ЕС и искаме да остане така, а политическият знак е положителен, заяви Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи. Тя изрази надеждата, че към 2025 г. страните от ЕС може и да са повече от 27.

"Новото в тази стратегия е, че тази година парите за Западните балкани са над милиард евро, като има възможност за даване на още за Западните Балкани, което досега не се е случвало. Тоест, има приоритет в тази област. Наш приоритет е основно по тема Западни Балкани в това шестмесечие и до края на годината транспортната свързаност и дигитализацията, които са заложени като две отделни точки."

Джема Грозданова заяви, че няма да бъдат „изливани“ пари в държави, които не вършат работа. Тя допълни, че стратегията на Европейската комисия изразява стремежа на ЕС да противодейства на влиянието на Русия и Китай в района. Доказателство за това е и стремежът на Македония и Гърция да решат проблема с името на страната.

"Това е двустранен въпрос, в който България не бива да се бърка."

Тя заяви, че трябва да се решат проблемите между Сърбия и Косово, за да могат да продължат по пътя към европейската интеграция.

Коментари

Задължително поле