Дженифър Конъли: Все още съм момичето от „Лабиринт“

Актрисата участва в продължението на „Топ Гън”

Светът е по-сиво място без Дейвид Боуи

Избрах да живея в Бруклин вместо в Холивуд

Ходенето по премиери и светски събития с червени килими и безброй фотографски светкавици изобщо не е моята идея за добро прекарване

Изящната американска актриса Дженифър Конъли продължава да бъде сред най-горещите, атрактивни и желани жени в развлекателната индустрия. В епохата на анти-научното размиване на границите между половете и пълзящото “джендъризиране” на културния пейзаж в киното, през телевизията и до Интернет, Дженифър остава прелестна персонификация на женствеността и нежната, богата сексуалност. Тя е прекарала почти целия си живот в шоубизнеса. Като дете става успешен модел, после пробива в киното с иконични роли в “Имало едно време в Америка” и “Лабиринт”. Успява да оцелее в хищническата индустрия и за разлика от повечето деца звезди продължава да просперира и след като навършва пълнолетие. Прави внушителна кариера в киното и печели “Оскар” за “Красив ум”. По време на снимките среща Пол Бетани, от когото днес има две деца. Наскоро тя се присъедини към продължението на легендарната осемдесетарска класика “Топ Гън” с Том Круз.

- Дженифър, какво могат да очакват феновете от новия “Топ Гън”, който скоро влиза в продукция, а Вие играете една от главните роли заедно с Том Круз и Вал Килмър?

- Ценителите на жанра, а и на оригинала трябва да се подготвят за екшън от друго ниво и друго измерение. На този етап няма как да издавам детайли от сюжета, но продължението на “Топ Гън” ще бъде специално събитие в комерсиалното кино. Аз обичам да разнообразявам и да редувам по-авторски произведения с подобни зрелища за широка публика. Първият филм заема много важно място в сърцата на милиони хора, израснали през 80-те, сред които съм и аз. Том Круз изобщо не се е променил и продължава да си прави сам каскадите, които стават по-смели и рискови с всеки негов нов филм. Не знам дали гледахте последната “Невъзможна мисия”, но там Том надмина всички очаквания. В “Топ Гън” ще вдигнем летвата още по-високо.

- Като споменахте 80-те години на миналия век, именно тогава Вие станахте тийн звезда с ролята си във фентъзи епоса “Лабиринт”. Все още много хора Ви свързват с този филм, който остави трайна следа в популярната култура. Какво мислите за влиянието на произведението?

- Невероятно е как този филм успя да премине теста на времето. Аз съм очарована и за мен е привилегия да бъда част от подобно културно явление. Все още ме разпознават като “момичето от “Лабиринт” на възможно най-странните места и при възможно най-странните обстоятелства. И почти винаги ме разпознават малки момичета. В известен смисъл аз все още съм момичето от “Лабиринт” и част от мен винаги ще бъде дълбоко свързана с този филм. Може би популярността се дължи и на факта, че постоянно го дават по телевизията и честно казано май не съм се променила толкова много оттогава. А по онова време бях на 14. Странно е да се гледам как съм вървяла и говорила на тази възраст.

- Липсва ли Ви Дейвид Боуи, с когото бяхте звездите на филма?

- Много. Светът е по-сиво място без Дейвид Боуи. Още когато се запознахме той стана мой герой и идол. Бях на 14 и благодарение на него открих цял един свят на артистичност и необуздано въображение. Той беше истински творец и гений. Единствен по рода си. Нямаше друг като него и едва ли ще има друг такъв след него.

- Вие сте смятана за една от най-красивите актриси в Холивуд. Трудно ли е да отговаряте на очакванията на медии и фенове винаги да изглеждате безупречно?

- За мен от значение е благосъстоянието, вътрешната хармония щастието. Прекалено много хора познавам, които се тормозят и си съсипват тялото и живота в опит да посрещнат стандартите на обществото. Понякога това, което в нашата култура се оценява като красота притежава твърде тесни и строги дефиниции.

- Вие спечелихте наградата “Оскар” за ролята си в биографичната драма “Красив ум” в самото начало на новия век. Какво беше усещането?

- Наистина не очаквах да спечеля “Оскар”. Израснах с живите предавания на церемониите по телевизията и винаги съм си представяла, че това се случва на друг тип хора. Как да го кажа, на по-лъскави и софистицирани хора от каймака на киното. Беше сюрреалистично, когато изговориха моето име, музиката започна и аз трябваше да излизам на сцената и да произнеса своята кратка благодарствена реч. Радвам се, че това ми се случи с филм като “Красив ум”. Прекарах си страхотно докато снимах с Ръсел Кроу, Ед Харис и режисьора Рон Хауърд. Филмът имаше страхотен екип, всички се скъсаха от работа, у,частваха в дълбоко и детайлно проучване, постоянно си задавахме въпроси и търсехме отговори.

- Вие не сте известна с особена привързаност към “холивудския лайфстайл”. Може би толкова много години в индустрията са ви отблъснали от цялата суета на шоубизнеса?

- Има нещо такова. Съзнателно избрах да не живея в тази среда. Избрах да живея в Бруклин вместо в Холивуд. После се преместихме в Манхатън. Ню Йорк е моят град. Предпочитам да излизам с децата, когато не съм на работа. Ходенето по премиери и светски събития с червени килими и безброй фотографски светкавици изобщо не е моята идея за добро прекарване.

- Как се промени отношението Ви към кино кариерата след като станахте майка?

- Всичко се променя с майчинството. Работата няма как да остане същата. Сега още по-внимателно избирам проектите и целя те да са важни за мен, да ми носят нещо извън хонорара и публичността. Искам да участвам в създаването на по-ценна и стойностна култура, в която да израстнат моите деца.

Коментари

Задължително поле