Джеръми Айрънс - Глас от класа

Джеръми Айрънс е от онези класически майстори на аристократичната актьорска игра, които са способни да вдигнат нивото на всичко, в което участват. А сега носителят на “трите големи” - “Оскар”, “Тони” и “Еми” - е зает с два топ проекта. Биографичната история с крими елемент “Гучи” на сър Ридли Скот и историческата тв драма “Мюнхен”, където играе печално известния бивш премиер на Великобритания Невил Чембърлейн.

На 72 години Джеръми е в превъзходна актьорска форма и няма намерение да забавя темпото. Той има огромен опит и успех в киното, театъра и телевизията. Дори само неговият глас има собствена зверски успешна кариера за милиони. След като озвучава злодея Скар в мегахита на “Дисни” “Цар Лъв” през 90-те, той е един от най-търсените гласове. Именно Айрънс звучи в официалната английската версия на туристическия аудио пътеводител в Уестминстърското абатство в Лондон.

Той е печелил много награди само за озвучаване, а преди 12 години лингвист и звуков инженер правят изследване на множество видове мъжко говорене и стигат до извода, че именно Джеръми Айрънс притежава перфектния мъжки глас. Според тях неговият дълбок и авторитетен вокал внушава доверие на слушателите. Но преди да стане световно разпознаваем със своето лице и глас, Джеръми е искал да бъде цирков артист.

В младостта си този син на счетоводител от средната класа, завършил частно училище, търсел нещо различно от живота. Не се чувствал като част от класа си, не бил на мястото си, не желаел дори да си помисля за армията или работа в офис. След известно време на флирт с идеята за цирка се отказва и от това.

“Реших, че нося твърде много от средната класа в себе си, за да се подлагам на подобни условия. Особено след като проверих как и къде спят цирковите артисти”, споделя Айрънс.

В крайна сметка се ориентира към драмата, а после и към киното и телевизията. Но преди това обикаля Европа на стоп, изживява се като странник, като пътешественик без крайна и конкретна дестинация. Играе по улици и ъгли, увлича се по актьорството - неговата голяма любов, която продължава и до днес - половин век по-късно.

Като млад си поставя цел - ако не постигне успех до 30-годишна възраст като професионален актьор, ще се откаже. За щастие пробива навреме, в началото на 80-те. “Завръщане в Брайдсхед” и “Жената на френския лейтенант” го превръщат в един от най-обещаващите млади актьори. В края на десетилетието вече е завършен майстор с роли в събития като “Dead Ringers” на Дейвид Кроненбърг, а през 1990-а печели “Оскар” за главна мъжка роля в “Обрат на съдбата”.

В средата на 90-те флиртува с комерсиалното екшън кино и играе злодея в “Умирай трудно 3” с Брус Уилис. После поема огромен риск с образа на Хумберт в скандалната екранизация по шедьовъра на Набоков “Лолита” на режисьора Ейдриън Лайн. Айрънс си договаря доста висок хонорар, очаквайки, че може да остане без работа за няколко години след излизането на филма. В крайна сметка кариерата му продължава безпроблемно и той продължава да трупа творчески и финансов капитал в киното, телевизията и на сцената.

Понякога попада в капана на стереотипите като “онзи, който все играе лоши”. Но Айрънс мисли различно: “Не мисля, че някога съм играл злодей. Просто играя хора, които създават свои собствени правила. Човеците сме странни същества. В киното често се пишат много плоски, двуизмерни и политически коректни персонажи. Или са много добри, или много лоши. А аз обичам онези образи, за които се питаш: “Този добър човек ли е, или е лош?”

Образите, които те карат да се замислиш, защото всичко носим тези черти в себе си”. Именно с такива персонажи и роли той постига “Тройната корона” - “Оскар” в киното, “Тони‘ в театъра и “Еми” в телевизията. Общо 22 човека на планетата са печелили и трите награди. А при Джеръми Айрънс те са и заслужени.

Англичанинът е без съмнение един от най-внушителните и авторитетни работещи актьори.

 

Беше страхотен избор за Кафка

Той е един от най-големите актьори на нашето време. Идва от театъра и е подготвен, школуван. Насища образите, придава им почти литературна тежест. Това е и причината да го избера за главната роля във филма си “Кафка”. Изигра страхотен образ, който в крайна сметка беше оценен от публиката, макар и със закъснение.

Стивън Содърбърг, продуцент и режисьор

 

Убедих го да приеме ролята в „Лолита”

Да се работи с Джеръми е приключение и удоволствие. Той е и голям приятел. Помня, че през 90-те точно беше отказал главната роля в “Лолита”. Аз го убедих да преосмисли решението си и да приеме поканата на режисьора Ейдриън Лайн, с когото снимах “Фатално привличане” и на когото имах пълно доверие. Джеръми прие и направи чудесна роля, която се помни дълго време. Той има толкова много качествени изпълнения през години. Човекът е чиста класа.

Глен Клоуз, актриса

 

Няма по-добър за психологически трилъри

Обичам Джеръми. Обичам да работя и да общувам с него. Един от най-лесните и приятни за режисиране големи актьори. Няколко пъти съм работил с него и винаги бих го направил пак. Той носи психологическа дълбочина и нюансираност. Няма по-добър за психологически трилъри. В Dead Ringers направи не една, а две чудесни роли.

Дейвид Кроненбърг, режисьор

Купи си замък от XV век

Айрънс обича да се представя като човек отвъд и извън висшите прослойки, дарява средства на все по-радикалната лейбъристка партия и винаги е отказвал всякакви официални и почетни титли. Но той определено не живее като представител на работническата класа. Преди години дори си купува замък от XV век в Ирландия. Притежава резиденции в Дъблин, Оксфорд и, разбира се, в Нотинг Хил в Лондон. Любимото място и на други негови колеги от шоубизнеса, които са милионери и живеят охолно, но се правят, че мразят богатите хора и капитализма.

Коментари

Задължително поле