Джеф Безос - Още по-богатият

Какво ли е да се събудиш една сутрин и няколко часа по-късно да разбереш, че за 15 минути си забогатял с 13,2 млрд. долара? Проблем на някой друг, ще кажете и ще сте прави. На този въпрос може да отговори единствено собственикът на компанията за онлайн-търговия „Амазон” Джеф Безос. Който имаше това преживяване в края на миналата седмица.

Стойността на акциите на неговата компания скочи с 12% 15 минути преди затварянето на пазарите на 30 януари, след обявяването на резултатите на „Амазон” за последното тримесечие на 2019 г., които разбиха прогнозите на „Уолстрийт”. Благодарение на това най-богатият човек на света добави още 13,2 млрд. долара към личното си състояние за малко под четвърт час и така Джеф Безос вече държи в касичката си „за черни дни” 129,5 млрд. долара, според изчисленията на агенция „Блумбърг”. Основната част от „белите пари” идват от 12-те процента дял, който притежава в „Амазон”. Отделно взема и 6,5 млрд. от компанията му за космически изследвания (защото какъв мултимилиардер си, ако нямаш компания за космически изследвания) „Блу Ориджин”. Със скока на акциите на онлайн-търговската империя, стойността є вече се оценява на над 1 трилион долара. Което е било повод за усмивка и от страна на бившата съпруга на Джеф Безос Макензи, която при развода миналата година успя „да му щипне едни 4%” от „Амазон” и от 31 януари 2020 г. е 24-ият най-богат човек в света със състояние от 37,1 млрд. долара.

Като сме подхванали „проблемите на Първия свят”, миналата седмица с традиционното обявяване на резултатите за последното тримесечие на предходната година, към сметките си прилични суми добавиха и други герои на дигиталния капитализъм. Акциите на „Тесла” на Илън Мъск също подскочиха и му спечелиха за час 2,3 млрд. долара „джоб пара”. Бил Гейтс и неговият първи заместник и бивш директор на „Майкрософт” Стийв Балмър също са потривали доволно ръце, предвид положителните резултати на компютърния гигант. За сметка на това „Фейсбук” на Марк Зукърбърг записа най-слабо тримесечие в цялата си история, което коства 4 млрд. долара от личното състояние на изобретателя и директор на социалната мрежа. Бълха го е ухапала!

Но да се върнем на Джеф Безос. „Бързите пари” от миналата седмица в крайна сметка са „капка в морето” спрямо цялото имане на собственика на „Амазон”- първият мултумилиардер в стотици - и едва ли ще са достатъчно, за да забрави другите си сериозни грижи. Като публикациите ден след борсовия удар, че Безос се е срещнал още през април 2019 г. с агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ във връзка с разкритията на независими експерти на ООН през януари т. г., че телефонът му е бил хакнат след разговор със саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман (МБС). Последният изпратил видеоклип на американския си приятел през платформата „WhatsApp” на 1 май 2018 г., който съдържал шпионски софтуер. Конкретната програма била дело на израелска технологична компания от сферата на отбраната, която ФБР държали под око от известно време и за няколко часа източила огромно количество съдържание от смартфона на Безос. Според разследването на ООН през ноември същата година, месец след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, собственикът на „Амазон” получил неочаквано съобщение от профила на МБС, което съдържало снимка на жена, която много приличала на тази, с която мултимилиардерът имал извънбрачна връзка. Експертите на световната организация смятат, че това е било опит за сплашване на Безос, който от 2013 г. е и собственик на вестник „Вашингтон пост”, където пишеше покойният Хашоги, и свидетелства за трайна хакерска кампания срещу него.

Да разкажем накратко за човека, достигнал до тази ситуация. Джефри Престън Йоргенсен е роден на 12 януари 1964 г. в град Албакърки, щата Ню Мексико. През 1968 г. майка му се омъжва повторно за кубинския имигрант Мигел Безос, който осиновява Джеф и му дава своето фамилно име. Бъдещият мултимилиардер завършва с почести престижния университет „Принстън” през 1986 г. като бакалавър по електроинженерство и компютърни науки. След дипломиране Джеф Безос се ориентира към сектора на финансовите технологии, преди през 1990 г. да се присъедини към инвестиционен фонд ориентиран към математическото моделиране. Три години по-късно му хрумва идеята да основе онлайн-книжарница и след известно планиране на 5 юли 1994 г. в гаража му в Сиатъл се появява „Амазон”. Общо 300 000 долара заем от родителите му трябват на Безос, за да достигне до 57-те милиона на които е оценена компанията при първото є предлагане на борсата през 1997 г. Десет години по-късно „Амазон” лансира първия в света електронен четец за книги, „киндъл”, предлагайки абонамент и достъп до онлайн-книжарница. През октомври 2013 г. „книжарницата” на Джеф Безос е обявена за най-големия електронен магазин в света.

 

Звездните цели

Компанията „Блу Ориджин” на Джеф Безос е всъщност първата частна компания насочена към космическите изследвания, създадена още през 2000 г., но държана в тайна до 2006 г. За разлика от „Върджин Галактик” на Ричард Брансън, който има за цел да комерсиализира полетите до орбита и обратно и „Спейс Екс” на Илън Мъск, който се е прицелил едновременно в Луната и в Марс, визията на Безос е насочена дори отвъд - към превръщането на човешката раса в „мулти-планетарна” и колонизиране на цялата Слънчева система. Човек може само да спекулира, ако тези тримата се коалират заедно в обща цел, колко бързо ще успеят да я реализират.

 

За него

Преследва мечта

Повечето простосмъртни рано или късно се отказваме от детските си мечти, докато Безос остава страстно отдаден на своята, въпреки че контролира все повече от настоящето. Критиците му го жегват за това, че не се занимава достатъчно с филантропия, предвид какво е състоянието му, но това което Безос смята за свой основен хуманитарен принос, не е точно свързано с благотворителност. А е компания за печалба, наречена „Блу Ориджин”, създадена за да изпълни пророческата мечта от речта за завършване на един гимназист от Флорида. Той финансира това си начинание продавайки по 1 милиард долара акции на „Амазон” всяка година.

Франклин Фойер, журналист, сп. „Атлантик”, 11.2019 г.

 

Сериен иноватор

Безос е сериен иноватор. С „Амазон” той промени начина, по който работят продажбите на дребно. И приложи същия креативен план, насочвайки се към медиите с покупката на „Вашингтон пост” и създаването на „Амазон Студиос”. Най-вълнуващото за мен е неговият стремеж да помогне на човечеството да се върне на Луната, да се засели на Марс и да достигне други дестинации.

Бъз Олдрин, астронавт, вторият човек, стъпил на Луната

 

Прицелил се е в Индия

По време на визитата си (в Индия, в средата на януари т. г.) г-н Безос заложи на чара си. Обличаше се в пъстри индийски дрехи, поклони се пред мемориала на Махатма Ганди и разговаря със знаменитости от Боливуд. Най-богатият човек на света обяви, че „ХХI век ще бъде индийският век”. Той също така обеща да инвестира допълнителни 1 млрд. долара в страната за дигитализиране на различни бизнеси и говори за износ на индийски стоки в размер на 10 млрд. долара годишно до 2025 г.

Садананд Думе, журналист, “Уолстрийт джърнъл”, 01.2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети