Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ днес, 20.5% ще подкрепят БСП

Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

Работник загина, след като бе затиснат от дърво

Откраднаха линейка в Пловдив

Издирват крадци на кабел на БТК

Задържаха апаши задигнали метални части от предприятие в Горна Оряховица

Пламен Георгиев: Предали сме информация и за други лица, изнудвани по случая „Младост“

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган

Висок волтаж за пистови гонки Seat показа първия си изцяло електрифициран модел

БСП поиска извинение от председателя на НС “заради спекулации” Извинявам се, но не може да ме обвинят в некомпетентност, заяви Караянчева

Обявяваме доходите си от студентски бригади

Нов трус от 3,9 по Рихтер в Румъния

Джеф Бриджис: Пича от „Големия Лебовски“ живее във всеки от нас Носителят на „Оскар“ направи филм за най-смелите пожарникари

Няма значение дали си милионер, знаменитост, актьор с „Оскар“… когато живееш в планинска общност и трябва да помагаш за потушаването на горски пожар, ти си просто още един от множеството. Аз съм бил в тази ситуация. Изгубил съм близо 1600 декара земя в пастта на бушуващия огън
Големият Джеф Бриджис се доказа един от най-качествените американски актьори за последните три десетилетия. С ролята си на Пича в култовия мегахит на братята Коен „Големият Лебовски“ от 1998-а година Бриджис се превърна в културна икона за няколко поколения зрители от целия свят. През 2009-а той най-накрая спечели и „Оскар“ за главна мъжка роля с играта си в трогателната музикална драма „Лудо сърце“. Новият филм на Джеф Бриджис се казва „Само смелите“ и разказва за драматичния и динамичен живот на пожарникарите.

– Мистър Бриджис, новият Ви филм „Само смелите” ни въвежда в ежедневието на хората в един от най-елитните пожарникарски екипи в света, наричани още и „hot shots”. Какво ги отличава от обикновените служители в системата?

– В началото и аз не правех особена разлика. Една от разликите е, че много чест тези елитни пожарникари изобщо не използват вода, за да потушат горските пожари, избуяли сред природата. Те режат дървета, копаят в пясъка, понякога използват огън срещу огъня и се отзовават на най-опасните инциденти. Професионалните им задачи изискват екстремно ниво на физическа и психологическа подготовка. Те са строго специализирани. И ние искахме да разкажем вълнуващата история на един от тези екстремни екипи.

– Какво научихте за физическите предизвикателства пред тези пожарникари?

– Природата притежава опустошителна сила, която не може да се сравнява с нищо друго и затова тези хора тренират с невероятна дисциплина и изключителен интензитет. Трябва да са във форма целогодишно. Задължени са да се научат да обитават и да съществуват във възможно най-враждебната и некомфортна среда. Когато трябва да се справят с някой свиреп горски пожар те са принудени да спят на земята и да преживяват с малко храна. За тях топлото ядене е като благословия. Но трудната работа вдъхновява тяхното приятелство, сплотява ги, братството, което те сформират е тяхната отплата. Те знаят, че зависят един от друг и си пазят гърбовете.

– Сюжетът проследява един от най-трагичните инциденти в историята на този елитен екип пожарникари, когато през 2013-а година 19 мъже загиват в борбата срещу огромен пожар. Как подходихте към деликатната тема и колко важно беше за Вас да покажете и запазите тяхното наследство?

– Отдаването на почит и правилното репрезентиране на тяхната саможертва бяха най-важните неща за нас. Също така се обградихме с хора, които имат опит в областта и ни насочваха, образоваха ни и ни показваха как най-реалистично да пресъздадем този опасен и силно драматичен свят. На снимачната площадка постоянно имаше представители на елитния екип от пожарникари. Аз играя реална личност – пожарникарския шеф Дуейн, който също беше с мен по време на снимките и ми помагаше страшно много във всичко. Беше много важно да успея да предам емоциите на този солиден, силен и смел мъж, който открива, че 19 от неговите хора са били погълнати от огненото бедствие. Това беше най-трудното.

– Бихте ли описали Вашите отношения с огъня през годините?

– Борил съм се с пожари край моето ранчо в Монтана. Огънят често се развихря там и ти винаги трябва да си готов да помогнеш на себе си и на съседите си. Такава е средата – когато живееш в планинска област трябва да познаваш стихийните настроения на дивата природа и да си подготвен за бедствие. Няма значение дали си милионер, знаменитост, актьор с „Оскар”… когато живееш в планинска общност и трябва да помагаш за потушаването на горски пожар, ти си просто още един от множеството. Аз съм бил в тази ситуация. Изгубил съм близо 1600 декара земя в пастта на бушуващия огън. Дори по време на сватбата на дъщеря ми преди години огънят ни беше заобиколил.

– Наистина ли е семейството Ви е трябвало няколко пъти да се евакуира от къщата Ви в Санта Барбара?

– Истина е. Тогава снимах филм, но на моята съпруга и се наложи да се евакуира три пъти по време на разбушувалите се пожари. Преди години имах къща в Малибу, която бе напълно унищожена от огъня. Затова и този проект беше толкова близо до сърцето ми.

В крайна сметка съм доволен от филма „Само смелите”. Смятам, че успяхме да сътворим едно вдъхновяващо екранно преживяване, което да покаже на публиката куража и жертвоготовността на пожарникарите. Те отиват там, откъдето другите бягат. Наистина усетих, че е важно да разкажем тяхната история. Също така направихте сайт, посветен на пожарникарите от този екип и техните семейства, където всеки може да направи дарение.

– Какво означава за Вас смелостта?

– Смелостта е безкрайно интересна тема. Каква е ролята на страха и трябва ли първо да изпиташ страх, за да може да действаш смело? Или е въпрос на практика и техника? Да запазиш спокойствие по време на екстремни ситуации – това е една дефиниция на смелостта за мен. В този филм се опитахме също да зададем въпроса.

– Как, според Вас, да станем по-смели и като цяло по-добри хора?

– Живеем в много контрастен свят, наситен с плюсове и минуси. Лично аз се опитвам да се боря със собствения си цинизъм. Не желая да бъда циник, но е толкова лесно. Предполагам, че с възрастта и с преживяните разочарования става удобно да се превърнеш в циник. Огънят отново е силен символ. Когато видиш пожара – бягаш ли в опит да се скриеш, или отиваш да помагаш за потушаването му. Това са въпросите, дълбоко залегнали в човешката природа. И аз, както всички останали, често си ги задавам и си провеждам мисловни експерименти.

– Използвахте ли истински огън по време на снимките?

– Да, на снимачната площадка имаше истински огън. Един път Джош Бролин се доближи опасно до огнените езици и аз направо се уплаших за него. Режисьорът го попита дали е добре и той отвърна, че е тип-топ, но когато се обърна видяхме, че раницата му се е разтопила. Целият екип на филма завърши снимките с много по-голям респект към огъня.

– Вече близо 20 години филмът „Големия Лебовски”, в който играете главната роля, е културен феномен, вдъхновил собствен фестивал, религия и постоянни референции в медиите и Интернет. Как гледате на манията по това произведение?

– Филмът наистина е шедьовър, който устоя на теста на времето и става все по-популярен и обичан. Хората наистина се идентифицираха с образите. Аз съм страшно доволен от любовта към моя образ Пича, която струи в Интернет и навсякъде, където отида. Образът наистина се настани в колективното въображение на няколко поколения. Предполагам, че Пича от „Големия Лебовски” живее във всеки един от нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.