Джигити, стрелци с лък и гладиатори се събраха на събор в Сливен

Демонстрация на военна конна езда-джигитовка, стрелба с лък, плъстене на вълна, римски и тракийски ритуали, гладиаторска битка, възстановка на античен процес и на пазар за роби, включително и дегустация на средновековна храна ще могат да се видят на открития в Сливен средновековен събор "Помни славата". Събитието започна на 20 септември и негов домакин по традиция е екипът на реновираната крепост "Туида".

Над 20 формации за възстановка и индивидуални участници от Ямбол, Свищов, Варна, Пазарджик, Пловдив, София, Мъглиж, Шумен и града-домакин ще се включат в атрактивната двудневна програма. Целта на събора е да представи бита, културата и военното дело на населението, обитавало крепостта от Късната античност до Второто българско царство.

Тазгодишното издание на събора е четвъртото поред и е по случай празника на Сливен Димитровден. Съорганизатори са екипът на "Туида" и общината.

Късноантичната и ранносредновековна крепост е най-новият туристически обект на Града под Сините камъни. Тя бе реновирана със средства по европейски проект за близо 5 млн. лева и заема част от терена на съоръжението с площ над 40 декара. Останалата част е непроучена от археолозите и разкопките продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България